Svijet

ZAŠTITA KORISNIKA YouTube uklonio više od 9.000 kanala povezanih sa ratom u Ukrajini

YouTube je uklonio više od 70.000 videa i 9.000 kanala koji su objavljivali sadržaje vezane za rat u Ukrajini. Kao razlog navedeno je kršenje smjernica o sadržaju, a uklonjeni su i sadržaji koji su invaziju nazivali oslobodilačkom operacijom.

YouTube i dalje uživa veliku popularnost u Rusiji i za razliku od nekih drugih američkih kompanija nije ugašena, iako se na YouTube mogu naći i sadržaji lidera opozicije kao što je Aleksej Navalni.

Od početka rata u Ukrajini, YouTube je uklonio kanale nekih istaknutih ruskih ličnosti, kao što je prorežimski novinar Vladimir Solovyov. Također privremeno su bili suspendovani kanali povezani sa ruskim ministarstvom odbrane i vanjskih poslova zbog opisivanja rata kao oslobodilačke misije.

Prošle sedmice, ruski ministar za digitalni razvoj Maksut Shadaev, je rekao da država neće blokirati YouTube, unatoč sporovima oko sadržaja koji su doveli do toga da sudovi kažnjavaju platformu zbog neuklanjanja spornog sadržaja.

YouTube je također u cijelom svijetu zabranio kanale povezane s ruskim državnim medijima, uključujući Russia Today i Sputnik. Facebook i Instagram zabranjeni su u Rusiji, a pristup Twitteru je ograničen.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button