Svijet

RATNI ZLOČINI Objavljeni novi snimci: Rusi su ubijali zarobljenike u Buči

New York Times objavio je nove videosnimke koji, kako tvrde, dokazuju da ruske snage imaju veze s pogubljenjem najmanje osam ukrajinskih zarobljenika 4. marta u Buči, nedaleko od Kijeva.

Moskva je u više navrata demantirala izvještaje o ratnim zločinima tokom okupacije grada. New York Times dodaje da ruska ministarstva odbrane i vanjskih poslova nisu odgovorila na nove zahtjeve za komentare u vezi s novim snimcima.

– Ovo je posljednji put da su muškarci viđeni živi. Na dva videosnimka, ruski padobranci ih tjeraju da marširaju pod prijetnjom oružjem ulicom u Buči, predgrađu Kijeva. Neki od ukrajinskih zarobljenika su pogrbljeni, držeći pojaseve onih ispred sebe. Drugi imaju ruke iznad glave.

– Hodajte desno, kučke – naređuje im jedan od vojnika.

Videosnimci, koje je 4. marta snimila sigurnosna kamera i svjedok u obližnjoj kući, a do kojih je došao New York Times, najjasniji su dokaz do sada da su muškarci bili u pritvoru ruskih vojnika nekoliko minuta prije pogubljenja.

– Tamo leže taoci, uz ogradu – kaže osoba koja snima jedan od videozapisa.

On broji:

– Jedan, dva, tri, sigurno, četiri, pet, šest… Ukupno je zadržano devet osoba.

Muškarci su prisiljeni da legnu na zemlju, uključujući i jednog koji nosi prepoznatljivu svijetloplavu duksericu s kapuljačom.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
New York Times

Više iz rubrike

Back to top button