Region

SUD BIH Komandanti Dragan Vikić i Jusuf Pušina oslobođeni optužbe za ratni zločin u Sarajevu

U Sudu Bosne i Hercegovine jutros je izrečena presuda nekadašnjem komandantu Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH Draganu Vikiću i pomoćniku ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju Jusufu Pušini koji su oslobođeni.

Osim Vikića i Pušine optuženi su bili i pripadnici rezervnog sastava policije Nermin Uzunović i Mladen Čovčić, te su i oni oslobođeni . Teretilo ih se za ubistvo osam zarobljenika, koje je počinjeno u Velikom parku u Sarajevu 22. aprila 1992. godine.

Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava MUP-a RBiH, optužen da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju. Uzunović i Čovčić su optuženi kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

Ispred Suda Bosne i Hercegovine su stigli brojni građani kako bi pružili podršku Vikiću. Ponijeli su i transparente kojima poručuju da je on “heroj grada”, a jedan od prisutnih koji je došao pružiti podršku je i Dragan Mioković, bivši sarajevski policajac.

“Snagom dokaza i argumenata ovom presudom je uništen pokušaj izjednačavanje krivice”, rekao je Dragan Mioković, penzionisani sarajevski policajac .

Prilikom iznošenja završnih riječi, advokatica odbrane Adna Dobojlić naglasila je da u ovom slučaju nije bilo nikakve efektivne kontrole Vikića niti je naređivao osobama za koje se smatra da su maltretirali ratne zarobljenike. U izjavi medijima nakon iznošenja završnih riječi, ona je kazala kako je komandant Vikić kažnjavao i za najmanje prijestupe s obzirom na to da je jasno da je vodio profesionalnu jedinicu.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button