Svijet

GENOCID 27. godišnjica ruskog masakra ”Samaški” u Čečeniji: Pred džamijom ih spaljivali žive

Od 7. do 8. aprila 1995. godine, snage ruske vojske izvršile su masakr u selu Samaški u Čečeniji.

U aprilu 1995. godine ruska vojska je pokrenula opsežnu operaciju protiv čečenskih snaga oko sela Samaški, koje se nalazi u pograničnom regionu Čečenije i Ingušetije.

Tokom operacije bilo je povremenih sukoba u kojima je učestvovalo na hiljade vojnika i mnogo oklopnih vozila, a nakon što su ruski vojnici pretrpeli velike gubitke u sukobima oko sela Samaški, ruska vojska je napala civile.

Masakr u selu Samaški

Rusi su 7. aprila napali selo koje su u tom trenutku evakuisali čečenski borci kako bi izbegli povrede civila.

Selo, koje je bilo teško gađano artiljerijom i drugim teškim naoružanjem ruskih trupa, uništeno je bacačima plamena i bombama vojnika koji su ušli u selo.

Namjerno i masovno su gađani civili koji su živjeli u selu.

Iako stanovnicima sela nije bilo dozvoljeno da napuste to područje danima, razmjeri masakra će biti u potpunosti otkriveni tek mjesecima nakon događaja.

Dok je 80 posto objekata u selu uništeno u napadima ruske vojske, ubijeno je više od 100 civila. Većina ubijenih civila ubijena je vatrom iz neposredne blizine, njihova tijela su namjerno spaljena, a mnoge žene u selu su silovane.

U isto vrijeme, kuće u selu su opljačkane. Mnogi muškarci su takođe zarobljeni od strane ruskih vojnika i odvedeni u logore, po uzoru na rusku braću Srbe.

Čuveni čečenski hirurg Hasan Baiyev, koji je radio kao ljekar u regionu, bio je među prvima koji je otišao u Samaški. Baiyev ovako opisuje ono čemu je svjedočio:

Desetine ugljenisanih leševa žena i dece ležalo je u dvorištu porušene džamije. Prvo što mi je upalo u oči je spaljeno tijelo bebe. Kamioni natovareni leševima nosili su tijela u masovne grobnice.”


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Ummet Press

Više iz rubrike

Back to top button