Obrazovanje

RRAHMAN JASHARAJ Prosvjetari najavljuju štrajk 2. aprila zbog kašnjenja novog zakona o platama

Sindikat obrazovanja najavio je štrajk u cijelom obrazovnom sistemu posle 2. aprila, ukoliko Nacrt zakona o platama ne bude gotov do kraja marta, prenosi Zeri.

Poslije dužeg vremena i brojnih zahtjeva sindikata, Vlada Kosova još nije objavila konačnu verziju Nacrta zakona o platama.

“Ćutanje Vlade i nespremnost da se sastanemo i otvoreno razgovaramo, doveli su sindikat u poziciju da proglasi štrajk. Nije isključena mogućnost generalnog štrajka koji će paralisati cijeli obrazovni sistem”, rekao je predsjednik Siindikata Rrahman Jasharaj.

Također, Jasharaj je rekao da je sindikat, nakon brojnih kašnjenja kada je u pitanju novi zakon o platama i poskupljenjima, tražio od Vlade da izdvoji 100 eura za prosvjetne radnike do primjene zakona, ali ni to se nije desilo.

“Mi smo, vidjeći da može doći do kašnjenja Nacrta zakona o platama, uputili zvaničan zahtjev da Vlada pomogne radnicima obrazovnog sistema sa dodatnih 100 eura. Ali ni to se nije desilo”, dodao je Jasharaj.

Rinor Qehaja iz Instituta “EdGuard” smatra da da Sindikati prosvjete ne bi trebali da štrajkuju, jer su studenti mnogo izgubili u procesu učenja i da će im svaki drugi gubitak još više naštetiti.

“Nadam se da će sindikati iskoristiti druga sredstva i da nikada neće razmatrati štrajk  kao opciju, studenti su već mnogo izgubili u procesu učenja i svaki drugi gubitak bi bio nepravedan i nepodnošljiv”, rekao je Qehaja.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Zeri

Više iz rubrike

Back to top button