Svijet

U 84. GODINI Preminula Madeleine Albright, prva žena državna sekretarka SAD-a

U 84. godini preminula je Madeleine Albright, prva žena državna sekretarka Sjedinjenih Američkih Država.

Albright je jedna od kreatora vanjske politike SAD-a prema zemljama Zapadnog Balkana, ponajviše Bosni i Hercegovini i Kosovu u vrijeme i nakon okončanja rata.

Također će u historiji ostati upamćena kao političarka koja je učestvovala u kreiranju vanjske politike Zapada nakon Hladnog rata.

Njena smrt je potvrđena u emailu upućenom osoblju Albright Stonebridge Group, globalne strateške firme koju je osnovala. Krajem prošle godine Madeleine Albright je položila je zakletvu za predsjedavanje Odborom za odbrambenu politiku.

Albright je služila kao predsjedavajuća Albright Stonebridge grupe i bila je istaknuti profesor za praksu diplomatije Michaela i Virginije Mortare na Školi za vanjsku službu Univerziteta Georgetown. U maju 2012. Barack Obama je odlikovao predsjedničkom medaljom slobode.

Nakon Clintonove pobjede na predsjedničkim izborima 1992. godine, Albright je pomogla u okupljanju njegovog Vijeća za nacionalnu sigurnost. Clinton ju je 1993. imenovao na mjesto američkog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama. Na toj funkciji je bila do 1997. godine, kada je naslijedila Warrena Christophera na mjestu državnog sekretara. Albright je u tom svojstvu bila sve dok Clinton nije napustio funkciju 2001. godine.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button