KosovoObrazovanjeVijesti

NISKE PLATE Ujedinjeni sindikat obrazovanja najavljuje štrajk u aprilu

Predsjednik Ujedinjenog sindikata obrazovanja Rrahman Jasharaj najavio je da će ovaj sindikat nastaviti sa štrajkom u aprilu, jer nisu dobili pozitivan odgovor od institucija na njihov zahtjev da im se poveća koeficijent u novom Zakonu o platama, prenosi Koha.

Jasharaj kaže da Vlada nemarno pristupa prosvjetnim radnicima, pa je, prema njegovim riječima, nastavak štrajka neizbježan.

“Nakon proljećnog raspusta u aprilu, imaćemo generalni štrajk u čitavom sektoru obrazovanja”, rekao je on.

Također, sindikat je od aprila tražio od Vlade da podrži prosvjetne radnike sa dodatnih 100 eura, zbog poskupljenja.

“Ova potražnja za 100 eura je minimalna, jer imamo strašna poskupljenja i mislili smo da će prosvjetni sektor, posebno radnici koji imaju plate ispod prosjeka od 420 eura, biti donekle počašćeni. Ako se to ne desi, neka Kurtijeva vlada zna da ćemo poslije 2. aprila, nažalost, imati štrajk u cijelom sektoru obrazovanja”, rekao je Jasharaj.

On je dodao da mu je žao što će đaci stradati ovom akcijom, ali ističe da su za to odgovorne centralne institucije koje ne razmatraju njihove zahtjeve.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Koha Ditore

Više iz rubrike

Back to top button