SvijetVijesti

EVROPSKI PARLAMENT Rusija preko Pravoslavne crkve u Srbiji, Crnoj Gori i BiH raspiruje sukobe na Balkanu

Evropski parlament (EP) je Rezolucijom osudio napore Rusije da iskoristi etničke tenzije na Zapadnom Balkanu “u cilju rasplamsavanja sukoba i podjele zajednica”, što bi moglo dovesti do destabilizacije cijelog regiona.

EP je 9. marta izglasao Rezoluciju o “stranom miješanju u demokratske procese u Evropskoj uniji (EU)”.

Za donošenje Rezolucije bila su 552 glasa, protiv je bio 81, dok je uzdržanih glasova bilo 60.

Među elementima Rezolucije obuhvata se i zabrinutost evropskih zastupnika zbog “pokušaja Pravoslavne crkve u zemljama kao što su Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, posebno u entitetu Republika Srpska, da promoviše Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih porodičnih vrednosti i ojača odnose između države i Crkve”.

U Rezoluciji se, između ostalog, navodi da je EP uznemiren što Mađarska i Srbija pomažu Kini i Rusiji u njihovim geopolitičkim ciljevima.

Traži se sazivanje dijaloga sa civilnim društvom i privatnim sektorom na Zapadnom Balkanu kako bi se koordinisali napori protiv dezinformacija u regionu.

U Rezoluciji se ocjenjuje da “zlonamjerne i autoritarne zemlje, poput Rusije i Kine, manipulišu informacijama kako bi poremetile demokratiju EU”.

Evropski zastupnici upozoravaju da evropski građani, kao i vlade, “nisu svjesni prijetnji” ovih akcija.

EP poziva na sankcije za strano miješanje i kampanje dezinformisanja, uključujući i oduzimanje licenci organizacijama, koje distribuiraju stranu državnu propagandu.

Ideju o sankcionisanju mreže dezinformacija je već podržao šef evropske diplomatije Josep Borrell, dan ranije kada se u EP raspravljalo o rezoluciji prije njenog glasanja.

Borrell je u obraćanju zastupnicima EP rekao da EU treba biti u stanju da zamrzava sredstva i zabrani putovanja u Uniju svakom ko je odgovoran kako bi se skrenula pažnja na zlouporabu informacija radi manipulacije i pogrešnog informiranja.

EU predlaže režim sankcija u borbi protiv dezinformacija

Zastupnici EP izglasanom Rezolucijom pozivaju Evropsku komisiju da izgradi infrastrukturu, potrebnu za izradu odgovora zasnovanih na dokazima na kratkoročne i dugoročne prijetnje dezinformacijama na Zapadnom Balkanu.

Poseban poziv je upućen Evropskoj službi za spoljnu akciju (EEAS) da se okrene proaktivnijem stavu, “fokusirajući se na izgradnju kredibiliteta EU u regionu, a ne na njegovu odbranu”.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
RSE

Više iz rubrike

Back to top button