SvijetVijesti

Finansijski knock out: Ruske banke isključene iz SWIFT-a!

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen saopćila je večeras kako su evropski lideri došli do dogovora koji uključuje isključenje ruskih banaka iz SWIFT sistema.

Prema izjavi predsjednice Evropske komisije, ova odluka je donesena u koordinaciji Evropske unije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

“Obavezujemo se da ćemo osigurati da će određeni broj ruskih banaka biti isključen iz SWIFT-a. To će ih spriječiti da djeluju širom svijeta i efektivno blokirati ruskih izvoz i uvoz”, rekla je ona.

Također, navodi se kako će se zalediti imovina Ruske centralne banke.

“To uključuje i zamrzavanje njihovih transakcija. Onemogućit ćemo Rusku centralnu banku da unovči svoju imovinu”, rekla je predsjednica Evropske komisije.

Na kraju, Ursula von der Leyen je izjavila kako se radi na tome da se ruskih oligarsima zabrani korištenje svih finansijskih sredstava na tržištima.

“Putin je krenuo putem koji ima za cilj da uništi Ukrajinu. Ono što on također radi zapravo jeste to da uništava budućnost svoje zemlje”, zaključila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button