KosovoVijesti

Hyseni: Kosovo ne sme da se ponaša kao Palestina i bježi od dijaloga

Bivši ministar spoljnih poslova Skender Hyseni smatra da za Kosovo danas nema veći interes, nego što je to postizanje sporazuma sa Srbijom i međusobno priznavanje, prenosi Ekonomia Online.

Bivši koordinator Kosova za dijalog sa Srbijom je rekao da Kosovo ne sme da se ponaša kao Palestina, koja je odbacila bilo kakav proces dijaloga.

Hyseni je u intervjuu za Ekonomiu Online rekao da je uzajamno priznanje sa Srbijom u interesu Kosova i da bi to priznanje deblokiralo obe strane iz zamrznute situacije.

“Nedostatak dogovora sa Srbijom vidim kao veliki problem. Smatram da za Kosovo danas nema većeg interesa od postizanja sporazuma sa Srbijom i međusobnog priznavanja. Sve dok se to ne desi Kosovo će ostati zamrznuto. I Srbija će ostati zamrznuta. Ni jedni ni drugi neće moći da napreduju ka evropskim integracijama i NATO integracijama bez okončanja ovog spora ili sukoba između Kosova i Srbije, za koji stalno govorim da nije samo sukob Kosova i Srbije, već sukob Albanaca i Srba u cjelini”, rekao je Hyseni.

Hyseni je apelovao na kosovske institucije da dijalog postave kao glavni prioritet. Smatra da Srbiji odgovara nedostatak dijaloga i zamrznuta situacija na Kosovu.

“Treba se fokusirati na dijalog i postizanje stabilnog i trajnog sporazuma sa Srbijom. Način je vrlo jednostavan, Kosovo umjesto da izađe iz dijaloga, umjesto da dijalog postavi kao 10. ili 11. prioritet, treba da kaže da je dijalog sa Srbijom broj jedan i jedini za sada. Svijet je to nedvosmisleno rečeno, Amerika je rekla, EU je rekla. Lajčak mi je jasno rekao da je kraj procesa dijaloga obostrano priznanje. Srbija oklijeva da nastavi dijalog i postigne konačan sporazum sa Kosovom, jer joj odgovara zamrznuta situacija na Kosovu”, rekao je Hyseni.

Naveo je da Rusiji takođe odgovara da ta tema bude otvorena, kao i sukob Kosova i Srbije. Angažovanje Amerikanaca u procesu dijaloga Hyseni vidi kao napor, a nikako kao pritisak. On kaže da je Kosovo u koaliciji sa EU i SAD radi postizanja konačnog sporazuma.

Hyseni je naveo da Kosovo ne sme da pravi greške koje je napravila Palestina.

“Vjerujem da napori i zalaganje Amerikanaca neće izostati i najveća je greška ako to nazovemo pritiskom. Trebalo bi to nazvati dobronamernim savetom i koalicijom. To je koalicija Kosovo-SAD-EU da pronađe rješenje za problem sa Srbijom. Kosovo ne bi trebalo da postane Palestina jer, ako se to desi, proces izgradnje države nikada neće završiti. Ona neće postati članica UN. Ne smemo da pravimo greške koje je nekada napravila Palestina. Ona je napustila pregovarački sto, sve dogovore koji su imali podršku svijeta. Nijedan investitor u svijetu nema veliku volju, interes i spremnost da ulaže u kapitalne investicije na Kosovu, jer niko neće baciti svoj novac u zemlju u kojoj nema potpune bezbjednosti”, rekao je Hyseni.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Ekonomia Online

Više iz rubrike

Back to top button