KosovoVijesti

Kancelarija predsjednika Kosova: Naši komentari na poskupljenje struje samo djelimično usvojeni, neophodna treća tarifa

Kancelarija predsjednika Kosova reagovala je, povodom odluke Regulatorne kancelarije za električnu energiju o poskupljenju struje, navodeći da podizanje praga potrošnje sa 600 na 800 kilovati predstavlja olakšicu, ali da bi se uvođenje treće tarife ravnomernije raspodjelilo teret rasta cijena struje, prenosi Koha.

“Kancelarija predsjednika izražava zabrinutost zbog činjenice da je konačna odluka Regulatorne kancelarije za energiju samo djelimično uzela u obzir komentare naše Kancelarije”, navedeno je u saopštenju.

Izražavaju zabrinutost da je odluka Regulatorne kancelarije o poskupljenju neće uticati na pravedniju raspodjelu poskupljenja struje.

“Iako podizanje donje granice za poskupljenje struje sa 600 na 800 kilovata predstavlja napredak u odnosu na prvobitni prijedlog, ona će samo djelimično ublažiti teret povećanja cijene. Odbijanje našeg prijedloga da se vrate tri tarife onemogućit će pravedniju raspodjelu troškova poskupljenja struje”, saopšteno je iz kabineta Vjose Osmani.

Oni su prokomentarisali da bi javne konsultacije uvijek trebalo organizovati prije donošenja strateških odluke koje direktno utiču na dobrobit građana

Glavni cilj Kancelarije, kako navode, ostaje poštovanje principa jednakog pristupa i redovnog snabdjevanja građana električnom energijom.

“Pozivamo relevantne institucije da daju prioritet strateškom angažmanu u ovom pogledu. Bez obzira na konačni ishod ovog vanrednog poskupljenja, pozivamo RUE da narednim, redovni pregled tarifa, bazira na postojećoj tarifnoj strukturi, a ne na rezultatima ovog vanrednog poskupljenja“, ističe se u saopštenju.

Odbor RUE odobrio je jučer povećanje cijene električne energije za potrošače koji troše više od 800 kilovata mjesečno.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Koha Ditore

Više iz rubrike

Back to top button