DijasporaKosovoVijesti

Samo prošle godine iz dijaspore stiglo 1,4 milijarde eura

Dijaspora je tokom 2021. godine poslala 1,443 milijarde eura svojim porodicama na Kosovu, što je za 11 odsto više nego u prethodnoj godini, podaci su Centralne banke Kosova (CBK), prenosi Reporteri.

Najviše novca, kako se navodi, stiglo je u maju kada je uplaćeno 113,3 miliona eura.

Zemlje iz kojih se najviše novca šalje na Kosovo su: Njemačka (39,2 odsto), Švicarska (19,7 odsto) i Sjedinjene Američke Države (7,9 odsto).

Centralna banka Kosova saopštava da je preko agencije za transfer sredstava prebačeno 662,2 miliona eura, dok je ostatak novca uplaćen preko komercijalnih banaka.

Napominju da su popuštanjem antikovid mjera doznake stizale u zemlju preko “neformalnih kanala”.

“Kao rezultat otvaranja granica i smirenjem tenzija doznake dostavljene neformalnim kanalima dostigle su 97,9 miliona eura samo u trećem kvartalu 2021. godine. Prošle godine u isto doba na ovaj način u zemlju je stiglo gotovo četiri puta manje novca, tačnije 26,5 miliona eura”, saopštila je banka.

Prema podacima Svjetske banke od proglašenja nezavisnosti na Kosovo je poslato 13,5 milijardi eura, pa učešće doznaka u bruto domaćem proizvodu iznosi oko 20 odsto.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Reporteri

Više iz rubrike

Back to top button