KosovoVijesti

Sindikati traže da minimalna zarada bude 400 eura, Kurti odlaže povećanje

Predsjednik Nezavisnog sindikata privatnog sektora Kosova Jusuf Azemi kaže da minimalna zarada na Kosovu ne bi trebalo da bude ispod 400 eura nakon poskupljenja i odlaska radnika u inostranstvo, prenosi Lajmi. 

Azemi je rekao da taj zahtjev sindikata nije odobren, a da uprkos brojnim upozorenjima vladi Albina Kurtija, minimalna plata ostaje nepromjenjena na Kosovu. 

On je za KosovaPress naveo da su sindikati tražili povećanje minimalne zarade na 350 eura, ali da je zbog novonastalih okolnosti, sada zahtjevaju 400 eura. 

Opozicija smatra da je povećanje minimalne zarade neophodno zbog rasta cijena, energetske krize i pandemije, a predsjednik skupštinskog odbora za privredu i poslanik PDK u Skupštini Kosova Ferat Shala kaže da minimalnu zaradu treba obavezno povećati zbog inflacije i ostalih pobrojanih razloga. 

“Ako zastanemo i sagledamo tokove i socio-ekonomska kretanja zemlje, posebno u ovih poslednjih šest mjeseci, neophodno je podizanje minimalne zarade. Ako želimo da vjerujemo u parametre koje iznosi aktuelna Kurtijeva vlada  da imamo rast od devet do 10 odsto i inflaciju iznad 12 odsto, da imamo ovakvu pandemijsku situaciju i energetsku krizu, što je prilično zabrinjavajuće za cijelu populaciju, onda treba vjerovati da je obavezno da raste minimalna zarada jer svi ovi faktori direktno utiču na radnike i na sve preduzetnike”, rekao je Shala. 

Naveo je da bi minimalna zarada trebalo da veća od 300 eura, odnosno do 350 eura u zavisnosti od kalkulacija u budžetu i finansija. 

Poslanik opozicione Alijanse za budućnost Kosova i član Odbora za budžet Pal Lekaj rekao je za KosovaPress da građani teško žive u ovom trenutku zbog rasta cijena, pa postoji potreba za povećanje minimalne zarade do 350 eura.

“Alijansa za budućnost podržala je to u parlamentu, ali nažalost nismo naišli na razumjevanje vlade i premijera Kurtija”, rekao je Lekaj. 

KosovaPress je pokušavalo da dobije stav Ministarstva finansija u vezi sa minimalnom zaradom, ali nije dobio odgovor.
Inače, minimalna mjesečna plata radnika mlađih od 35 godina iznosi svega 130 eura, dok stariji zarađuju 170 eura. 

Ova cifra nije mijenjana 10 godina, iako su sve vladajuće partije najavljivale povećanje. Premijer Albin Kurti je objećao, u izbornoj kampanji, da će podići minimalac na 250 eura i da će ga nakon toga revidirati. Ovo objećanje je ostalo samo mrtvo slovo na papiru. 


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Lajmi

Više iz rubrike

Back to top button