KosovoVijesti

Hoxha: Na Kosovu 20.000 nevažećih diploma

Predstavnik Organizacije za kvalitet obrazovanja Dibran Hoxha je, na Međunarodni dan obrazovanja, upozorio da 76 odsto učenika na Kosovu funkcionalno nepismeno, a da je više od 20.000 nevažećih diploma zbog, kako navodi, prevara privatnih fakulteta.

On je na Facebook-u naveo da su đaci na Kosovu zauzeli 76. mesto u PISA tetiranju 2018. godine od ukupno 79 mjesta. Pri tom, kako navodi, Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture Kosova kaže da “nas je PISA prevarila i da PISA metodologija nije kompatibilna s našim nastavnim metodama”. 

“U međuvremenu kompatibilno im je povećanje plata. Akademsko osoblje javnih univerziteta, 44 odsto njih u Prištini i 65 odsto u Prizrenu i Gjilanu, ne opravdava akademske titule. Većina javnih univerziteta troši više od 50 odsto budžeta na plate i povećanje akademskog osoblja”, napisao je Hoxha.

On je naveo da “profesori plagijatori” nastavljaju da “osvetljavaju” mlade naukom.

“Prema podacima Agencije za statistiku, imamo 95.335 studenata, koliko će njih naći posao?! Koliko njih je posvećeno promjeni ove situacije?!”, naveo je Hoxha.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online

Više iz rubrike

Back to top button