KosovoVijesti

Nove antikovid mjere na Kosovu, stupaju na snagu sutra

Očekuje se da Vlada Kosova danas odobri nove mjere protiv koronavirusa. Očekuje se da predlozi Ministarstva zdravlja stupe na snagu sutra. Ove mjere podrazumevaju ograničenje kretanja od 22.00 do 05.00, dok će ugostiteljske aktivnosti biti dozvoljene do 21.00, javlja Klan Kosova. 

Ovo je za KosovaPress izjavio portparol Ministarstva zdravlja Faik Hoti, koji je rekao da ove mjere protiv COVID-19 imaju za cilj da uspore širenje omikron varijante i spriječe eventualnu prenatrpanost zdravstvenih ustanova. 

„Jučerašnje rasprave i predlozi na Odboru za procjenu i koordinaciju protiv COVID-19 ministarstvo zdravlja je već pretočilo u prijedloge koji se danas dostavljaju vladi i očekuje se da će tokom dana biti donete nove mjere koje bi od narednog dana trebalo da stupe na snagu. Svakako, vlada će obavjestiti javnost čim ih odobri, ali je važno da se postigne dogovor o nekim mjerama koje imaju za primarni cilj usporavanje širenja omikron varijante, koja je dominantna varijanta kod nas, i spriječavanje preopterećenja i teških oblika bolesti i smrti od koronavirusa“, rekao je on.

Hoti je za KosovaPress naveo da bi građani koji ulaze na Kosovo trebalo da imaju sve tri doze antikovid vakcine, ili dvije doze vakcine i negativan PCR test. 

On je rekao da će se zalagati za strožiju primenu i nadzor ovih mjera, posebno u tržnim centrima.

„Biće ograničenja u kretanju, znate da je ranije bilo vremena kada nije bilo kretanja od 24:00 do 05:00 ujutru, dok sada ograničenja počinju od 22:00 što automatski znači da će ugostiteljski sektor da radi jedan sat manje, a što znači da sa aktivnostima moraju da završe u 21:00. Biće i drugih mjera, a bez isključivanja bilo kog sektora posebno.
Očekujemo da će neke mjere uticati na tržne centre gdje bi građani ili kupci koji ih posjećuju trebalo da se vakcinišu, dok oni koji odbijaju vakcinaciju treba da imaju medicinski dokaz zašto ne mogu da se vakcinišu. Smatrali smo da su glavni faktori koji utiču na porast slučajeva omikrona ovi objekti ili superdistributivne djelatnosti, a tržni centri su neki od njih“, naglasio je on.

Pošto su neke škole već nastavile sa učenjem na daljinu zbog broja pozitivnih slučajeva, Hoti je rekao da će obrazovni sistem nastaviti da funkcioniše po scenarijima koji su ranije bili predviđeni.

„Što se tiče sektora obrazovanja, postoji vodič za privremene mjere u vezi sa COVID-19 koje se sprovode u oblasti obrazovanja i odluka da li će škola nastaviti sa fizičkim prisustvom učenika ili po bilo kom od scenarija koji postoje. U funkciji će biti tri opcije koje su do sada sprovođene“, rekao je Hoti.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Radio Kontakt Plus

Više iz rubrike

Back to top button