KosovoVijesti

Prije tačno 10 godina počeli pregovori za viznu liberalizaciju

Prošlo je 10 godina otkako je Kosovo počelo pregovore sa Evropskom komisijom za ukidanje viza, a građani Kosova i dalje ne mogu slobodno da se kreću Evropom uprkos ocjeni da je Kosovo ispunilo kriterijume za liberalizaciju i da je to podržala i Evropska komisija, prenosi Koha.

Pregovori su počeli 19. januara 2012. godine, a pored uobičajnih kriterijumima, Kosovo se tada suočilo sa još nekoliko dodatnih, poput pitanja razgraničenja sa Crnom Gorom, koje je više puta pominjano kao uslov za viznu liberalizaciju.

U ovom periodu od 10 godina od početka pregovora, Kosovo je provelo najduži period u regionu u ovom statusu, a prije nje najduže je u toj situaciji bila Gruzija, koja je na viznu liberalizaciju čekala 4 godine.

Za razliku od Kosova, Albaniji i Bosni su bile potrebne tri godine, a Makedoniji, Crnoj Gori i Srbiji dvije godine, navodi se na grafiku koji je objavio Institut za evropske politike Kosova (EPIK).


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Koha Ditore

Više iz rubrike

Back to top button