RegionVijesti

Erdogan: “Ulažemo velike napore da riješimo krizu u Bosni i Hercegovini”

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan održao je sastanak sa ambasadorima zemljala članica Evropske unije u Ankari gdje je istakao da Turska ulaže velike napore u rješavanju krize u Bosni i Hercegovini.

Erdogan je naveo da događaji koji se dešavaju na području bliže geografije ukazuju na to koliko je važno, čak i vitalno, jačanje saradnje u oblasti vanjske politike i sigurnosti. U tom kontekstru Ergodan je kazao da ulažu velike napore u rještavanju političke krize u BiH i poručio:“Prekid perspektive članstva u EU ima veliki utjecaj na signale regiona o povratku u negativnu atmosferu iz 1990. godina…“

Turska, koja je diplomatskim naporima povećala svoju moć na Zapadnom Balkanu i dovela svoje odnose sa svim zemljama u regionu na nivo strateškog partnerstva, bila je među prvim zemljama koje su pružile pomoć regionu kada je Evropska unija okrenula leđa regiji.

Turska, koja je izgradila skloništa od zemljotresa i jednu od najnaprednijih bolnica u zemlji u Albaniji, uložila stotine miliona eura u infrastrukturna ulaganja na Kosovu, i uspostavila različite mehanizme dijaloga za razvoj saradnje između svih zemalja u regionu, također, podržava članstva zemalja Zapadnog Balkana u EU i NATO-u.

Turski predsjednik bi u ponedjeljak trebao otići u Albaniju kako bi se obratio poslanicima na otvaranju sjednice parlamenta 2022. godine.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Balkan News

Više iz rubrike

Back to top button