KosovoVijesti

Od danas KBS mogu da učestvuju u misijama bilo gde u svijetu

Od 13. januara Bezbjednosne snage Kosova mogu da učestvuju u misijama gdje god je potrebno, nakon što stupi na snagu novi Zakon o slanju KBS u inostranstvo, prenosi Reporteri.

Prema ovom dokumentu, da bi se učestvovalo u međunarodnim mirovnim operacijama, mora da postoji sporazum sa državom prijema, koja poziva, uvek uz rezoluciju Saveta bezbjednosti UN, prenosi Klan Kosova.

Navodi se, da svaku misiju predlaže vlada, a odlučuje skupština. Konačni pečat, međutim, daje vrhovni komandant, u ovom slučaju predsjednik.

Sve ove institucije podržavaju ideju da su KBS spremne na sve.

Ipak, KBS još uvek nije na najboljem nivou da pomogne državama u ratu, u smislu vojnih sposobnosti.

“Sa borbenim sposobnostima još uvek je rano da učestvujemo, jer borbene sposobnosti još nisu dovoljno razvijene, ali sa štabnim oficirima imamo kapacitet da ide u bilo kojku zemlju NATO-a”, kaže Kadri Kastrati, bivši komandant KBS-a.

Prema njegovim rečima, Vojska Kosova može da pruži veliku pomoć i u drugim oblastima, poput logistike i medicine.

Sve aktivnosti vojnika u inostranstvu finansiraju se iz budžeta, ali to može da uradi i organizacija koja poziva KBS u misiju.

KBS je do sada učestvovao u samo jednoj mirovnoj misiji, u Kuvajtu, zajedno sa Nacionalnom gardom Ajove.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Reporteri

Više iz rubrike

Back to top button