KosovoVijesti

Azemi: Kosovo će se suočiti sa krizom zbog nedostatka radne snage

Predsjednik Nezavisnog sindikata privatnog sektora Jusuf Azemi upozorava da će se Kosovo suočiti sa nedostatkom radne snage, piše Ekonomia Online.

Navodi da je samo Njemačkoj neophodno više od 300.000 ljudi, a procjenjuje se da će im nedostati oko milion radnika.

“Normalno je da će se radnici orijentisati na odlazak u inostranstvo, pa će na Kosovu veoma brzo doći do krize zbog nedostatka radne snage”, upozorava Azemi. 

Naglasio je da će protesti Sindikata biti nastavljeni, ali je i najavio tužbe ukoliko Vlada ništa ne preduzme kada su u pitanju dugogodišnji zahtjevi sindikata.

“Sada imamo slučaj Ministarstva zdravlja koje nije ispunilo svoje obaveze prema saradnicima iz privatnog sektora. Dosta smo protestovali, vidjeli smo da Vlada nije zainteresovana da se donese riješenje za te radnike i sada smo pokrenuli sudski spor”, rekao je Azemi i najavio je nove proteste i sudske sporove, ukoliko državne institucije, nastave da ih ignorišu.

Azemi je pojasnio da do sada Sindikat nije imao sastanak sa državnim zvaničnicima iako je to traženo pet puta, dodajući da je Vlada dala mnogo velikih objećanja tokom predizborne kampanje.

“Pet puta smo protokolarno zahtjevali da se sastanemo sa njima, a do sada nemamo reakciju Vlade Kosova. Mislim da je i sama Vlada zauzela stav da govori o problemima radnika. Barem o tome razmišljam”, kaže Azemi dodajući da je očigledno predstavnicima vlasti lakše da ne razgovaraju, jer bi dijalog morao da rezultira nekim zaključkom. 

Što se tiče minimalne zarade, on je dodao da je povećanje trebalo početi postepeno unapred da bi dostiglo iznos do 350 eura.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Ekonomia Online

Više iz rubrike

Back to top button