KosovoVijesti

Buzhala: Očekuje se poskupljenje struje od 30 do 40 odsto

Portparol kompanije za distribuciju električne energije Kosova (KEDS) Viktor Buzhala izjavio je da se očekuje poskupljenje struje između 30 i 40 odsto, i to u dva navrata, prenosi Zeri. 

On očekuje da Regulatorna kancelarija za energetiku donese odluku o vanrednom preispitivanju tarfa na osnovu troškova koje je imala ta kompanija, a da novo redovno poskupljenje bude od aprila.

“Tokom ovih dana očekujemo da Regulatorna kancelarija za energetiku donese odluku na osnovu zahtjeva za vanredno preispitivanje tarifa koji smo podneli. Očekujemo da će doći do poskupljenja, pošto smo zahtjev postavili na osnovu formule, na osnovu troškova koje smo imali. Treba napomenuti da će na proljeće biti i redovno preispitivanje cijene za tarife koje stupaju na snagu od 1. aprila ove godine do 31. marta naredne godine. To je redovan proces, očekuje se da će tada se ponovo poskupeti”, rekao je Buzhala.

Naveo je da će to biti relativno visok rast, jer će poskupljenje u dva navrata biti od 30 do 40 odsto na osnovu procena KEDS, a da će o tome odlučiti Regulatorna agencija za energetiku. 

“Ali još uvek nemamo vanrednu reviziju posle koje bi trebalo podneti zahtjev za redovnu reviziju”, rekao je Buzhala.

On navodi da trenutno elektroenergetski sistem Kosova ima promet od oko 300 miliona eura godišnje, a da bi trošak krize mogao da bude još najmanje 100 miliona eura.

Ukazao je na to da se stanje energetike popravilo i da ove godine nije bilo smanjenja u isporukama, osim nekoliko kvarova.

On je rekao da je na ruku išla subvencija energetske korporacije od 20 miliona eura, zatim pad cijena energenata na tržištu i lijepo vrijeme. 


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Zeri

Više iz rubrike

Back to top button