KosovoVijesti

Broj ubistava na Kosovu raste, stručnjaci za bezbjednost zabrinuti

Broj ubistava na Kosovu je zabrinjavajući, a ubistvo četrdesetosmogodišnje žene u srijedu u Skenderaju, posljednje je u nizu, prenosi Telegrafi.

Na porast ubistava sa zabrinutošću gledaju stručnjaci za bezbjednost na Kosovu.

Prema statistici policije, do avgusta prošle godine izvršeno je ukupno 19 ubistava, od kojih se 12 smatra teškim ubistvima.

Najviše ubistava bilo je u prvih šest mjeseci 2020. godine, gdje je izvršeno 27 ubistava.

Prema riječima stručnjaka za bezbjednost Bedri Elezija, broj ubistava na Kosovu je visok u poređenju sa brojem stanovnika.

“Upoređujući to sa evropskim ili sa zemljama u regionu ovo je veliki broj ubistava, posebno nerešenih predmeta. Još uvek možemo da imamo ubistva u bezbjednosno najrazvijenijim zemljama, ali imamo ubistva jer su to stvari koje ne mogu biti kontrolisani institucijama, ali pitanje njihovog hapšenja, privođenja pravdi, okončanja procesa izricanja kazne, to je problem koji zabrinjava građane”, rekao je Elezi.

Slilčan je stav još jednog stručnjaka za bezbjednost Fadila Kajtazija koji je zabrinut zbog povećanja broja ubistava tokom pljački.

“Posljednjih godina imamo porast slučajeva ubistava po raznim pitanjima, uključujući i pljačku. To je nešto novo što se do sada nije dešavalo na Kosovu. Ovo je alarm, zabrinutost da bezbjednosni sistem na Kosovu treba da se preispita i vidi u čemu zaostaje”, rekao je Kajtazi.

Prema Krivičnom zakoniku Kosova, kazna za ubistvo je najmanje pet godina.

Za djelo “teško ubistvo”, propisane su kazne od najmanje 10 godina do doživotne robije.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Telegrafi

Više iz rubrike

Back to top button