RegionVijesti

Albanci izdvajaju više za zdravstvo nego građani EU

Prema najnovijim podacima Eurostat-a, građani Albanije trošili su prošle godine 5,4 odsto mjesečnih rashoda na zdravstvenu zaštitu, dok su domaćinstva u Evropskoj uniji za zdravstvo izdvajala 4,6 odsto mjesečnih rashoda, prenosi Reporteri.   

Takođe, zdravstveni rashodi domaćinstava za zdravstvo su, tokom 2020. godine, povećani za čak 28 odsto u odnosu prethodnu godinu, a zanimljivo je da su, u istom periodu, u domaćinstvima u EU rashodi za zdravstvo bili manji za pet odsto. 

Kada su u pitanju druge oblasti, u Evropskoj uniji je najveći pad prihoda zabilježen je u kategoriji restorani i hoteli (38 odsto), odeća i obuća, saobraćaj, zabava i kultura. Sa druge strane, najveći rast zabilježen je u kategorijama hrana i bezalkoholna pića i komunikacije. 

U Albaniji je najviše pala mjesečna potrošnja u kategorijama zabava i kultura (za 26,4 odsto) u odnosu na prethodnu godinu, dok je najviše porasla potrošnja za zdravlje i zdravstvene usluge.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Reporteri

Više iz rubrike

Back to top button