KosovoVijesti

Građani Kosova sumnjaju da su njihovi lični podaci završili na serveru strane kompanije

Osiguravajuće kompanije prenijele su lične podatke nekoliko stotina hiljada građana koji posjeduju automobile, na online servere stranih kompanija, čime je prekršen zakon, prenosi Reporteri.

“Lični podaci stotina hiljada ljudi koji su registrovali i osigurali vozila, pa čak i onih koji to tek treba da urade, prebačeni su na online servere stranih kompanija na zahtjev Biroa za bezbjednost. Ova radnja nije samo nezakonita već je i opasna po bezbjednost građana, kao i samog Kosova”, piše Reporteri. 

Biro za bezbjednost je, kako navode, naložio osiguravajućim kompanijama da proslijede sve informacije o građanima koji plaćaju polise za osiguranje vozila privatnoj kompaniji koja održava servere u zemlji, a koja je te podatke prebacila u inostranstvo.

Ovakav postupak je uznemirio mnoge građane, koji su se žalili nadležnima.

Građanka A.G. žalila se osiguravajućem društvu u kojem je kupila polisu, Centralnoj banci Kosova i Agenciji za informacije i privatnost koja je zadužena za zaštitu podataka o ličnosti. Odgovor je, kako navodi, dobila samo od Agencije. 

Agencija je potvrdila da su dobili žalbu građanke koja je zahtjevala da Agencija utvrdi da li je došlo do povrijede prava na zaštitu podataka o ličnosti.

Najavili su inspekcijsku kontrolu osiguravajućih društava kako bi ispitali eventualne protivzakonite radnje.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Reporteri

Više iz rubrike

Back to top button