SvijetVijesti

Ruska policija može da pretresa kuće i automobile bez naloga

Ruski parlament izglasao je ove nedjelje zakon kojim se policiji daje pravo da vrši pretres kuća i automobila bez naloga, prenose tamošnji mediji.

Prema zakonu koji je predsjednik Vladimir Putin potpisao sredinom nedjelje, policajci sada mogu da uđu u kuće i stanove bez naloga čak i ako osobe koje su unutra nisu zvanično označene kao osumnjičeni, ukazuje portal themoscowtimes.com.

Najnoviji zakon daje policijskim službenicima ovlašćenje da pretresaju lične stvari „ako postoje osnova sumnje“ da možda drže drogu, eksploziv ili ukradenu robu.

Prema novom zakonu, lica koja stupe u kontakt sa ruskim policajcima dužna su da na zahtjev navedu svoja puna imena i prilože lična dokumenta.

Policajci su takođe ovlašćeni da blokiraju ne samo mjesta zločina, već i masovnih okupljanja i druga nejasno definisana područja koja se smatraju „opasnim“ za građane.

Zakonodavci kažu da izmjene ruskog zakona o policiji daju službenicima za sprovođenje zakona ista ovlašćenja kao i Nacionalnoj gardi.

Putin je potpisao zakon godinu ipo nakon što su poslanici podneli kontroverzni zakon na razmatranje.

Komisija za ljudska prava kritikovala je zakon kao put ka proizvoljnom pritvaranju građana.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
danas.rs

Više iz rubrike

Back to top button