KosovoVijesti

Banožić: Hrvatska spremna da podrži Kosovo za članstvo u NATO

Hrvatski ministar odbrane Mario Banožić izjavio je da Zagreb podržava članstvo Kosova u evroatlantskim institucijama i da podržavaju transformaciju Bezbjednosnih snaga Kosova (KBS) u vojsku.

Na sastanku ga je primio ministar odbrane Armend Mehaj, kojom prilikom je potpisan memorandum o saradnji u oblasti bezbjednosti i odbrane.

Ovaj potpis, rekao je Mehaj, nudi mogućnosti za iskrcavanje trupa KBS-a zajedno sa pripadnicima hrvatske vojske u međunarodnim operacijama.

Banožić, koji je svječano primljen u prostorijama Ministarstva odbrane Kosova, rekao je da će Hrvatska nastaviti da nudi saradnju u oblasti obuke i obrazovanja. Prema njegovim rečima, potpisivanje memoranduma jača saradnju dvije zemlje.

„Podržavamo članstvo Kosova u raznim evroatlantskim institucijama, podržavamo i proces transformacije KBS-a u Oružane snage i ovo je deo memoranduma o saradnji, takođe pružamo obuku u oblasti obuke i obrazovanja i mi ćemo nastaviti to da radimo. Naša saradnja se nastavlja i našim doprinosom u okviru KFOR-a, uz prisustvo hrvatskih oficira, da bi život ovde bio sigurniji i stabilniji. Želim da i dalje imamo saradnju i razmjenu znanja i iskustava između naših snaga“, rekao je hrvatski ministar.

Banožić je, između ostalog, izrazio zahvalnost Kosovu na, kako je rekao, tretmanu pripadnika hrvatske zajednice u Janjevu, za šta je rekao “da je to jedan od pokazatelja prijateljstva dvije zemlje”.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / KosovaPress

Više iz rubrike

Back to top button