KosovoVijesti

Kurti: Radimo na ublažavanju energetske krize

Premijer Kosova Albin Kurti odgovorio je na kritike poslanika Skupštine Kosova o energetskoj krizi, za koje je rekao da se radi na pronalaženju najboljeg rešenja za stabilno snabdjevanje, ali i na ublažavanju energetske krize, prenosi KosovaPress.

Kurti je rekao da su cijene struje na berzi višestruko porasle i da ni na Kosovu ne može da ostane povoljna situacija.

„Distributivna mreža i proizvodni kapaciteti na Kosovu su zastareli i obezvređeni, a potrošnja energije je povećana. Pretpostavimo da smo danas u 9 sati ujutru proizvodili punim kapacitetom negde oko 760 megavata, dok je potrošnja energije u 9 sati ujutru bila 1.113 megavata. Dakle, potrošnja je izuzetno velika i zbog zimske sezone i zbog toga što je naš način rada i stanovanja organizovan oko grejanja preko termoelektrana, ali verujem i zato što je struja jeftina, a potrošnja laka. Sada kada raste potražnja i kad su kapaciteti slabi, situacija se naravno pogoršava, ali zajedno sa resornim ministrima, KEK, KOSTT, RUE radimo na pronalaženju najboljeg riješenja, kako bismo imali održivo snabdjevanje, ali istovremeno vrijeme je da ublažimo energetsku krizu u kojoj nismo sami“, rekao je on.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / KosovaPress

Više iz rubrike

Back to top button