KosovoRegionVijesti

Kosovo jedino u regionu nema zlatne rezerve

Centralna banka Kosova je u pisanom odgovoru Radiju Slobodna Evropa potvrdila da „trenutno ne drži u svom portfelju međunarodne rezerve zlata i drugih plemenitih metala“, prenosi Reporteri.

U međuvremenu, u CBK je objavila izvještaj o finansijskoj imovini koja iznosi 1,85 milijardi eura, kao kapitalne rezerve.

Haki Shatri, bivši ministar finansija u Vladi Kosova, kaže za Radio Slobodna Evropa da postoji mnogo razloga zašto Kosovo nije uspjelo da stvori zlatne rezerve.

Prema njegovim riječima, Kosovo je izašlo iz rata 1999. godine, a da nije nasljedilo takve rezerve od bivše Jugoslavije. Prema njegovim riječima, Kosovo je u početku, u prvih pet godina posle rata, ulagalo u stvaranje institucionalne infrastrukture i stvaranje preduslova za formiranje države, sa veoma formalnim budžetom od oko 300 miliona eura.

“Nakon proglašenja nezavisnosti u februaru 2008. godine, bila su potrebna ulaganja u izgradnju kapaciteta za sprovođenje zakona i uspostavljanje institucija za naplatu poreza i carine. Razlog zašto nemamo zlatne rezerve u početku je slab kapacitet i mala mogućnost da imamo više (budžetski kapital). Da imamo više rezervi, onda bi ih država umjesto da ih skladišti u stranoj valuti pretvorila u zlatne rezerve, ako bi se procenilo da je učinak cijene zlata, kada se kupuje, povoljan. Ali to takođe zavisi od kretanja cijena na tržištu“, kaže Shatri.

Osim nedostatka zlatnih rezervi, Kosovo nema ni svoju nacionalnu valutu, a euro je u upotrebi. 

Mejdi Bektashi, profesor ekonomije na Univerzitetu u Prištini, u intervju za Radio Slobodna Evropa kaže da se nedostatak nacionalne valute pravda nedostatkom zlatnih rezervi.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Reporteri / Radio Slobodna Evropa

Više iz rubrike

Back to top button