KosovoVijesti

Bislimi: Određen rok za konačni dogovor sa Srbijom

Zamjenik premijera i šef kosovskog pregovaračkog tima za dijalog sa Srbijom Besnik Bislimi kaže da će sveobuhvatni sporazum biti potpisan u određenom roku, koji se, kako kaže, poklapa sa mandatom premijera Albina Kurtija, prenosi Reporteri.

Bislimi je rekao da su rokovi za postizanje sporazuma određeni, ali nije naveo tačan datum.

„Rokovi su zapravo predstavljeni, ali oni imaju veze sa slučajnošću da se mandat gospodina Kurtija, gospodina Bidena i gospodina Borella poklapa“, rekao je Bislimi za Telegrafi.

On je naglasio da je, međutim, za Kosovo veoma važno da je sporazum dobar i obećao je da neće potpisati sporazum koji će biti na štetu građana Kosova.

„Za nas je važno da je dogovor u početku dobar, a ne na štetu građana, onda je važan vremenski okvir ali ne toliko primaran kao kvalitet sporazuma. Nećemo potpisati nikakav sporazum za koji ćemo sigurno znati da je na štetu građana“, naglasio je Bislimi.

Upitan da li ima oklijevanja za postizanje sporazumom, Bislimi je rekao da sa kosovske strane nema oklijevanja za sporazumom, ali izgleda da to dolazi sa srpske strane.

„Na drugoj strani postoji oklijevanje. Mi kažemo da glavni fokus treba da bude na opštem sporazumu, pravno obavezujućem, srpska strana kaže da se najprije pozabavimo prethodnim sporazumima, pa tek onda da idemo na sveobuhvatni sporazum“, naglasio je Bislimi.

Prema njegovim riječima, izborna dinamika u Srbiji ih čini agresivnijim u dijalogu.

„Mislim da izborna dinamika koju imaju u Srbiji nameće agresivniji pristup dijalogu, ali će se to dugoročno osvetiti srpskoj strani“, snatra Bislimi.

On je istakao da je Kosovo sada u ovoj situaciji u dijalogu sa Srbijom zbog hrabrosti prošlih vlada da potpišu sporazume.

“Hrabrost prošlih vlada nas je dovela u ovu situaciju, sa ovih 30 sporazuma koji su nesprovodljivi”, rekao je Bislimi.

On je naglasio da ako bi sporazumi koji su ranije potpisani bili dobri, onda ne bi bilo potrebe da se o njima razgovara poslje toliko godina, već bi se primjenjivali mnogo ranije.

„Sada u 2021. godini govorimo o sporazumu o Zajednici srpskih opština koji datira iz 2013. godine. Da je dobar, odavno bi bio sproveden, ne bi bio dio razgovora danas. Ugovor o energetici nije se izjasnio Ustavni sud, potpisan je 25. avgusta 2015. godine, zbog čega do danas nije završen“, upitao je Bislimi.

Prema njegovim riječima, sadašnji čelnici vlade u dijalog sa Srbijom ulaze opreznije.

„Edita Tahiri vam je rekla da će se sporazum o fusnoti istopiti kao grudva snijega. To je kvalitet dogovora prethodnih vlada i to je njihova hrabrost. Mi u dijalog sada ulazimo pažljivo, a ne hrabro kao naši prethodnici“, zaključio je Bislimi.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button