DijasporaVijesti

Kosovska dijaspora treća u svijetu po slanju novca u zemlju porijekla

Po količini poslatog novca u zemlju porijekla, kosovska dijaspora našla se ove godine na trećem mjestu u svijetu, a prema Izveštaju o migracijama i razvoju Svjetske banke, nivo doznaka iznosio je 16,7 odsto BDP, prenosi Reporteri.

Prema podacima Centralne banke Kosova, od januara do avgusta ove godine, doznake iz inostranstva iznose ukupno 860,4 miliona eura.

Sa druge strane, danas objavljen izveštaj Svjetske banke kaže da se očekuje da će doznake u zemljama sa niskim i srednjim prihodima porasti za 7,1 odsto, dostižući vrijednost od 587 milijardi američkih dolara u 2021. godini.

Prema njihovim procijenama, ovaj rastući prinos je jači od ranijih procijena i prati otpornost tokova u 2020. godini, kada su doznake pale za samo 1,9 odsto, uprkos teškoj globalnoj recesiji uslijed koronavirusa.

Osim na Kosovu, priliv doznaka porastao je u većini zemalja regiona, a očekuje se da će nastaviti rast za 2,6 odsto u 2022. godini u skladu sa makroekonomskim prognozama.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Reoirteri

Više iz rubrike

Back to top button