KosovoVijesti

Građani Prištine od Rame očekuju bolji gradski prijevoz i zaustavljanje nelegalne gradnje

Përparim Rama, po struci arhitekta, pobjedio je u izbornoj trci za gradonačelnika Prištine u drugom krugu lokalnih izbora na Kosovu održanom juče, i odmah ga očekuje mnogo posla i očekivanja građana Prištine, prenosi Ekonomija Online.

U Raminom programu za grad sa preko 218.000 stanovnika su rešenja od uređenja parkinga do povećanja zelenih površina.

Nasuf Zena, prodavac knjiga u Prištini, kaže da novi gradonačelnik Përparim Rama mora da sredi ulice kako bi stanovnici prestonice mogli lakše da se kreću.

“Gradski saobraćaj je izuzetno loš. Saobraćaj, generalno u Prištini, je haotičan“, rekao je Zena za Radio Slobodna Evropa.

Kao i Zena, i drugi sugrađani razmišljaju o pitanjima koja treba što hitnije rešiti.

“Treba više prostora za parking. Veći broj gradskih autobusa, redovnije linije“, kaže Giltene Lumi, učiteljica iz Prištine.

Rama je obećao da će rešiti problem parkiranja automobila, izgraditi velike parkinge na šest glavnih tačaka oko unutrašnjeg prstena Prištine čija će udaljenost biti oko 500 metara od svake tačke centra.

Penzionisani profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Prištini Bajrush Bytiqi kaže da je nije baš optimista u pogledu ispunjenja datih obećanja, ali da stvari mogu da se promene, ako sve bude funkcionisalo kako treba.

“Prvo, mora da se bavi saobraćajem. Drugo, mora da se zaustaviti nelegalna gradnja. Sve se mora staviti na pravi put, mora se raditi meritokratski i pravedno. Ako tako funkcioniše, sve će doći samo od sebe“, kaže Bytiqi.

Redefinisanje centra grada jedan je od glavnih projekata u programu novoizabranog gradonačelnika Prištine.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Ekonomia Online

Više iz rubrike

Back to top button