SvijetVijesti

Eskalirala situacija na poljsko-bjeloruskoj granici

Poljska policija koristila je suzavac i vodene topove kako bi rastjerala migrante

Situacija na granici između Poljske i Belorusije, u regionu Grodno, gdje se nalazi više stotina neregularnih migranata, eskalirala je u utorak nakon što je grupa migrana pokušala ući na teritoriju Evropske unije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Bjeloruski državni komitet za granice objavio je video snimak na kojem se vidi kako poljska policija interveniše u tampon zoni na granici dvije zemlje.

Poljska policija koristila je suzavac i vodene topove kako bi rastjerala migrante.

Ministarstvo odbrane Poljske saopštilo je da su migranti kamenicama napali vojnike i pripadnike policije, te da pokušavaju uništiti ogradu i preći na teriotriju Poljske.

Više od 2.000 migranata, među kojima su žene i djeca, u ponedjeljak je napustilo kampove u Bjelorusiji i krenulo prema zapadnoj granici s Poljskom.

Zapadno od grada Grodna, migranti, koji su došli uglavnom iz Iraka, napustili su kampove koje su izgradili u šumskom području te su cijelu noć proveli na graničnom prelazu Bruzgi – Kuznica.

Bjelorusija je u oktobru suspendovala sporazum s Evropskom unijom kao i obavezu da prime nazad migrante koji su sa njene teritorije ušli u EU.

Evropska unija optužuje bjelorusku administraciju da “koristi neregularnu migraciju kao sredstvo” i “pokušava destabilizovati EU” slanjem migranata na granice država članica EU.

Poljske vlasti najavile su da neće dopustiti migrantima ulazak u zemlju i da će one koje uspiju poslati nazad u Bjelorusiju. Istovremeno Bjelorusija optužuje Poljsku da ne pruža humani tretman ljudima koji žele migrirati u Evropu.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Anadolu Agency

Više iz rubrike

Back to top button