KosovoVijesti

Sindikati nezadovoljni, najavljuju proteste

Unija nezavisnih sindikata Kosova, Samostalni sindikat privatnog sektora, Ujedinjeni sindikat obrazovanja, nauke i kulture i Samostalni sindikat kosovske administracije traže dijalog sa kosovskom vladom i saradnju u izradi zakona koji bi riješio probleme zbog kojih su sindikati nezadovoljni, prenosi Ekonomija Online.

Predsjednik Unije nezavisnih sindikata Kosova Atdhe Hikolli kaže da izvršna vlast treba da otvori vrata sindikatima, istovremeno upozoravajući na preduzimanje sindikalnih akcija.

Naglasio je da su sindikati važan kapital države, da su do sada imali razumjevanje zbog pandemije Covida-19, ali da je krajnje vrijeme da vlada otvori vrata za dijalog sa sindikatima, kako ne bi išli u sindikalne akcije. 

Predsjednik Sindikata privatnog sektora Jusuf Azemi nezadovoljan je što premijer ne ispunjava svoja obećanja koja je dao prije nego što je preuzeo funkciju. 

“Mi smo se nekoliko puta sreli sa premijerom prije nego što je došao na tu funkciju i njegova obećanja su bila da će prioritet biti saradnja sa sindikatima, ali to se ne dešava”, rekao je Azemi i najavio da će od sljedeće nedjelje krenuti štrajkovi i protesti u bolnicama. 

I Rrahman Jasharaj iz Ujedinjenog sindikata obrazovanja, nauke i kulture najavljuje tronedjeljni štrajk u prosveti ako vlada nastavi da ignoriše sindikate i zahtjev za razgovor o Zakonu o platama.

“Vlada mora da promeni pristup sindikatima, jer mi sa njima sarađujemo i trudimo se da zbog situacije nema masovnih protesta”, rekao je Jashari. 

Predsjednik Nezavisnog sindikata kosovske administracije Ali Gashi također je zabrinut zbog pristupa vlade sindikatima.

On je rekao da se Vlada ponaša kao da su protivnici, a ne partneri kao što je to slučaj u mnogim zemljama. 

Hitno očekuje donošenje Zakona o platama, koji bi, kaže, okončao nepravdu.

Gashi je upozorio da raste nezadovoljstvo sindikata s obzirom na nedavna enormna poskupljenja. 


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Ekonomia Online

Više iz rubrike

Back to top button