EkonomijaSvijetVijesti

Vrijednost turske lire najniža u historiji

Pad u odnosu na dolar je i danas nastavljen, i to zbog zabrinutosti zbog namjere predsjednika Erdogana da nastavi snižavanje kamatne stope

Pad vrijednosti turske lire u odnosu na dolar danas je nastavljen, i to zbog zabrinutosti zbog namjere predsjednika ove države Redžepa Tajipa Erdogana (Recep Tayyip Erdogan) da nastavi snižavanje kamatne stope. Vrijednost ove valute je najniža u historiji. 

Jedan dolar iznosi 9,97 lira. Vrijednost turske lire u odnosu na onu od početka ove godine je manja za 25 posto.

Erdogan u međuvremenu snižavanjem kamatne stope nastoji onemogućiti daljnji pad vrijednosti valute. Smatra da visoke kamatne stope uzrokuju rast cijena. S druge strane, većina ekonomista smatra da su više kamatne stope način za suzbijanje inflacije.

Centralna banka Turske je snizila glavnu kamatnu stopu sa 19 posto, koliko je iznosila u septembru ove godine, na 16 posto. To je dodatno pogoršalo ekonomske okolnosti pa je tako prošli mjesec inflacija bila 19,9 posto.

Erdogan je ranije ove godine smijenio guvernera Centralne banke, jer je višim kamatama pokušao sniziti inflaciju, prenosi agencija Associated Press.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
avaz.ba

Više iz rubrike

Back to top button