RegionVijesti

Podnesena krivična prijava protiv novinara Tanjuga zbog negiranja genocida u Srebrenici

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnio krivičnu prijavu protiv snimatelja/novinara Tanjuga, Marka Trošića zbog negiranja genocida u Srebrenici

Institut za istraživanje genocida Kanada {IGK} je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine podnio krivičnu prijavu protiv snimatelja/novinara Tanjuga, Marka Trošića zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Snimatelj/novinar Tanjuga, Marko Trošić je u kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željke Komšića, u Sarajevu 09. 11. 2021. tokom intervjua negirao genocid u Srebrenici koji je utvrđen pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova, na koji način je počinio krivično djelo iz člana 145a stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine objavljen u “Službenom glasniku BiH”, broj: 46/21).

Kao dokaz iznijetih tvrdnji IGK je predao materijalni dokaz iz medija u kome se jasno i nedvosmisleno vidi negiranje genocida u Srebrenici, što je krivično djelo.

Naime navedeni novinar je iznosio vlastito mišljenje, koje nije zasnovano na sudskim, historijskim i naučnim činjenicama o genocidu u Srebrenici.Tokom intervjua novinar je prvo rekao kako se neće složiti sa konstatacijom da je bio genocid, a potom da njegov stav nije bitan. Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić je kazao da je bitan stav i upitao ga je zašto se ne slaže.

“Da je strašan zločin počinjen?”, rekao je novinar. “To je genocid. Tako piše u presudama Međunarodnog suda. Genocid, nije strašan zločin. Strašni zločini su neki drugi”, istakao je predsjedavajući Komšić. “To je vaš stav”, dodao je novinar. “To nije moj stav. Tako piše u presudama”, zaključio je Željko Komšić. “Sa čime ste saglasni?”, pitao je novinar. Na šta mu je Komšić odgovorio protupitanjem: “A vi niste?” “Ja nisam saglasan s tim”, kazao je novinar. Tu je intervju prekinut.

Novinar, dakle nije baratao činjenicama, već vlastitim komentarom i mišljenjem koji direktno negiraju sudske, naučne i historijske činjenice o genocidu u Srebrenici. Novinar je negiranjem genocida u Srebrenici ponizio žrtve genocioda ali i međunarodne sudove, međunarodno pravo, međunarodnu pravdu i međunarodne institucije, posebno UN.

Pravni tim IGK smatra da iznijeti materjalni dokazi od strane osumnjičenog novinara nedvosmisleno predstavljaju namjerno i svjesno kršenje odredbe člana 145a stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koji glasi:

Član 145a stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine glasi:

Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovječnosti ili ratni zločin utvrđen pravosnažnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda pridruženom uz Londonski sporazum od 8. avgusta 1945. ili Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju ili Međunarodnog krivičnog suda ili suda u Bosni i Hercegovini, a usmjereno je protiv grupe osoba ili člana grupe određene s obzirom na rasu, boju kože, vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost, i to na način koji bi mogao potaknuti na nasilje ili mržnju usmjerenu protiv takve grupe osoba ili člana takve grupe, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.“

Zbog svega navedenog, pravni tim IGK smatra da postoji osnovana sumnja da su u djelovanju osumnjičenog novinara Tanjuga Marka Trošića ostvarena sva bitna obilježja krivičnog djela iz odredbe člana 145a stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine te traži da Tužilaštvo Bosne i Hercegovine hitno poduzme sve Zakonom predviđene radnje i aktivosti te protiv osomnjičenog pokrene krivični postupak u skladu sa Zakonom.

IGK je ranije podnio krivične prijave protiv člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i predsjednice bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska Željke Cvijanović za negiranje genocida i negiranje države Bosne i Hercegovine. IGK će o ovoj krivičnoj prijavi informisati nadležne političke i druge subjekte Kanade – stoji u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
oslobodjenje.ba

Više iz rubrike

Back to top button