RegionVijesti

Problemi širom BiH: Voda prodrla u kuće, poplavljene ceste, pokrenuta klizišta…

Zbog izljevanja vode na kolovoz i klizišta, obustavljen je saobraćaj na dionici Trnovo-Sarajevo-Foča, alternativni pravac je preko Igmana.

Olujno nevrijeme koje je zahvatilo BiH, uzrokovalo je brojne probleme širom naše zemlje. Već drugi dan kiša pada jačim intenzitetom, te su blokirane brojne saobraćajnice, pokrenuta klizišta, poplavljeni mostovi.

Iz Federalne uprave civilne zaštite su kazali kako su ekipe na terenu, te da je najteža situacija u Jablanici i na Ilidži. U Mjesnoj zajednici Butmir voda je prodrla u nekoliko kuća.

Iz Civlne zaštite Republike Srpske rečeno je kako se voda izlila u Trnovu i Istočnoj Ilidži. Kako tvrde, magistralni put od Istočne Ilidže do Trnova je u prekidu.

Naselje Otes u Sarajevu i poplavljeni Most spasa na Ilidži (Foto: FTV)

Od jutros je poplavljen Most spasa u sarajevskom naselju Ilidža. Na Ilidži je prestalo vodosnabdijevanje, a dijelovi Sarajeva su od ranih jutarnjih sati i bez električne energije.

Jedna od kritičnih tačaka je na Mojmilu gdje je saobraćajnica i raskrsnica u potpunosti potopljena. Neki vozači pokušavaju proći kroz vodu, neki su pokušali proći trotoarom, a neki su se preusmjerili na drugi pravac. Policija usmjerava vozače, a u prekidu je trolejbuski saobraćaj.

Malo bolja situacija je naseljima Vlakovo, Butmir i Donji Kotorac. Pored Željeznice izlila se i Tilava, a pojedina naselja su ostala bez napajanja električnom energijom.

Zbog izljevanja vode na kolovoz i klizišta, obustavljen je saobraćaj na dionici Trnovo-Sarajevo-Foča, alternativni pravac je preko Igmana. Saobraćaj je obustavljen i na dionici regionalnog puta Konjic-Boračko jezero. Usporeno i otežano je saobraćanje na širem području Sarajeva (na području: Bačićia, Otesa i Dobroševića) zbog vode na kolovozu.

Kolaps u Sarajevu (Foto: Patra)

Očišćen je odron na magistralnom putu Jablanica-Blidinje i uspostavljeno saobraćanje, ali se i dalje preporučuje maksimalan oprez zbog mogućih novih odrona i klizišta. Zbog vode i zemlje na kolovozu otežano se saobraća na pojedinim dionicama magistralnog puta Konjic-Jablanica-Mostar.

Vozači se upozoravaju na mjestimično jake udare vjetra, te na mogućnost urušavanja stabala i polomljenog granja na kolovoz. Zbog obilnih kišnih padavina povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na kolovoz, pa se vozači pozivaju na pojačan oprez.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
fokus.ba

Više iz rubrike

Back to top button