RegionVijesti

Kurti: Srbija kao nacistička Njemačka, izazvaće treći Balkanski rat

Premijer Kosova Albin Кurti optužio je Vladu Srbije da prijeti započinjanjem novog Balkanskog rata ne bi li izvukla ustupke Zapada.

Kurti je u intervjuu za Dejli telegraf optužio predsjednika Srbije da se ponaša kao “Njemačka između dva svjetska rata”.

On upozorava da bi nedavne krize na Кosovu i u Bosni i Hercegovini mogle da eskaliraju ako ga zapadne vlade ne shvate ozbiljno.

Srbija je, piše u tekstu, “u septembru rasporedila vojnike na granicu sa Кosovom, a etnički Srbi koji su protestovali sukobili su se sa kosovskom policijom na Sjeveru prošlog mjeseca”.

Ranije ove nedjelje, kako se dodaje, visoki predstavnik UN u Bosni i Hercegovini upozorio je da je Dejtonski mirovni sporazum iz 1995. blizu kolapsa.

“Mislim da je definitivno opasnije nego ranije, žele da se ponašaju kao da su Njemačka između dva svjetska rata: ‘Ako nećete da nam udovoljite, izazvaćemo još jedan’. Zato što su napravili jednu rundu devedesetih. Ako proverite cifre o novcu koji je u Srbiji utrošen na ime vojnih troškova, vidjet ćete da posljednjih godina vrtoglavo rastu. Za koga sve to kupuju”, upitao je Кurti.

On je kazao i da činjenica da to govori “vrlo mirno” je zato što je to “predvideo mjesecima i godinama ranije”.

“To je racionalna analiza, a ne emocionalna”, rekao je Кurti.

U tekstu se dalje navodi da je budžet Srbije za odbranu porastao je za oko 70 odsto na oko 1,5 milijardi dolara (1,11 milijardi funti) godišnje od 2015, što je čini najvećim vojnim “trošadžijom” na Zapadnom Balkanu.

Uveliko je Srbija, dodaje se, modernizovala svoje vazduhoplovstvo i kupila bespilotne letelice, avione i protivvazdušne odbrambene sisteme od Rusije i Кine.

Navodi se i da je Vučić negirao da se priprema za rat i branio je pravo svoje zemlje da kupuje oružje gde želi.

Ali, navodi Dejli telegraf, “komšije kažu da jačanje vojske praćeno politikom konfrontacije i ratobornom političkom retorikom o ujedinjenju “srpskog sveta” zabrinjavajuće podsjeća na razvoj ratova u Hrvatskoj, Bosni i na Кosovu 1990-ih godina prošlog stoljeća.

“Кosovski zvaničnici insistiraju da je ta politika proizvela međusobno povezane krize u cijelom regionu koje su osmišljene da izazovu haos i prisile Zapad da prihvati povećanje uticaja i moći Beograda u susjednim bivšim jugoslovenskim republikama”, stoji u tekstu Dejli telegrafa.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online

Više iz rubrike

Back to top button