KosovoVijesti

Redžepi: Sprečite predrasude, sve zajednice su jednake

Organizacija “Glas Roma, Aškalija i Egipćana” u partnerstvu sa “Terres des Hommes” na Kosovu u okviru obrazovnog programa održala je konferenciju na temu “Centri za učenje i problemi institucionalizacije”, prenosi Ekonomija Online.

Zamjenica kosovskog premijera Emilija Redžepi je istakla da je Vlada posvjećena obezbjeđivanju jednakih prava za sve zajednice i da ima za cilj da spreči stereotipe i predrasude.

„RAE zajednica ima svoje probleme i mi, kao Vlada Kosova, pridajemo veliki značaj da se građani Kosova osećaju ravnopravnim poštujući univerzalna i osnovna ljudska prava, u sprečavanju stereotipa. Imamo posebnu strategiju koju smo izglasali u Vladi i čekam vašu pomoć i posvećena je vašoj deci. Mi, kao Vlada, podržavamo i moralno i finansijski da se zajednice osećaju ravnopravnim“, rekla je Redžepi.

Zamenik ministra prosvete Dukađin Popovci rekao je da postoji veliki jaz između zajednica Roma, Aškalija i Egipćana u oblasti obrazovanja, uz napomenu da je pandemija dodatno otežala situaciju.

On je rekao da 45 odsto dece u toj oblasti pohađa predškolsko obrazovanje, a 84 odsto osnovnu školu.

„Ovi centri postoje jer postoji veliki jaz između Roma, Aškalija i Egipćana u oblasti obrazovanja i ovaj jaz se još više povećao tokom pandemije jer je prisustvo onlajn učenja ograničeno. Ove godine, po prvi put, MONT je izdvojio fond u iznosu od 200.000 evra za civilno društvo koje podržava centre za učenje”, rekao je Popovci i dodao da je spreman da sasluša predloge i doprinese da se u kratkom roku nađe rešenje da ovi centri imaju stabilno finansiranje“, rekao je Popovci.

Predsedavajući Komisije za obrazovanje Ardian Gola je rekao da se odgovarajuća integracija ne može postići za sve bez uključivanja ovih zajednica u svaki proces.

„Društvena i kulturna integracija RAE zajednice je od posebnog značaja, jer se ne možemo družiti sa liberalnim diverzantima dok ne postignemo odgovarajuću društvenu integraciju ovih zajednica“, kaže Gola.

Isak Skenderi, direktor organizacije „Glas Roma, Aškalija i Egipćana“, rekao je da je zahvalan MONT-u što je prepoznao rezultat centara za učenje na Kosovu.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Ekonomia Online

Više iz rubrike

Back to top button