KosovoVijesti

Kurti za BBC: Kada ZSO nije formirana niko od Srba nije protestovao, a Beograd se naljutio

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je da Beograd želi da Kosovo postane poput Bosne, ali da neće to dozvoliti bez obzira da li se nalazi na vlasti ili u opoziciji, kao što neće dozvoliti ni formiranje Zajednice srpskih opština.

On je u emisiji “Hard tok” na britanskom BBC rekao da “Zajednica srpskih opština neće biti formirana”, da je to razlog zašto je pobedio na izborima, jer građani žele od njega da spreči, kako je rekao, “bosnizaciju Kosova”.

Kada ZSO nije formirana niko od Srba nije protestovao, a Beograd se zbog toga naljutio. Godine 1991, 26. aprila, 14 opština sa srpskom većinom u BiH je formiralo ”Zajednicu”. a 9. januara 1992. godine oni su proglasili nezavisnost, 28. februara imali svoj Ustav, 1995. u Dejtonu postigli međunarodno priznanje. Zbog toga su ljudi glasali za mene, rekao je Kurti.

On tvrdi i da svojim programom može da pomogne Srbima kao i Albancima.

Ako pitate Srbe na Kosovu šta je njihova glavna briga, reći će nezaposlenost i pravosuđe. Beograd želi državu unutar države, smatra Kurti, prenosi Ekonomia Online.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online

Više iz rubrike

Back to top button