SvijetVijesti

Izraelska vojska srušila džamiju sjeverno od Zapadne obale

Izraelska vojska je srušila džamiju sjeverno od okupirane Zapadne obale.

Suleiman Dawabsheh, šef lokalnog vijeća u Doumi, selu južno od Nablusa, rekao je da su okupacione snage upale u kvart Al-Shakara pretresajući džamiju, prenosi FENA.

– Srušena džamija je stara dvije godine i prostire se na 60 metara kvadratnih – rekao je Dawabsheh, dodajući da je skoro 50 mještana iz susjedstva posjećuje radi obavljanja molitve.

On je rekao da je izraelska vojska srušila džamiju uz obrazloženje da je izgrađena na lokaciji klasifikovanoj kao područje bez dozvole.

Prema Sporazumu iz Osla između Izraela i Palestinske vlasti iz 1995. godine, Zapadna obala, uključujući istočni Jerusalem, podijeljena je na tri dijela – područje A, B i C – s tim da je područje C pod administrativnom i sigurnosnom kontrolom Izraela sve dok se ne postigne sporazum s palestinskom stranom o konačnom statusu.

Dawabsheh je također napomenuo da su dva poljoprivredna objekta na jugu i zapadu grada srušena “sa ciljem da se ograniči urbano širenje sela Douma sa tri strane i da se napravi prostor za proširenje naselja.”

Palestinsko Ministarstvo za vakufska i vjerska pitanja objavilo je saopćenje u kojem osuđuje rušenje džamije.

– Rušenje džamije u Doumi je novi zločin koji se dodaje zločinima okupacije nad svetim mjestima – navodi se u saopćenju.

Na području C trenutno živi približno 300.000 Palestinaca, od kojih su velika većina beduini i pastirske zajednice koje pretežno žive u šatorima, karavanima i pećinama.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
raport.ba

Više iz rubrike

Back to top button