KosovoVijesti

Vlada Kosova: sankcije za sedam osoba povezanih sa Hezbollahom

Kosovo je 27. oktobra uvelo sankcije za sedam osoba i kompaniju AID-ar Properties zbog povezanosti sa vojnom grupom Hezbollah iz Libana. Odluku je donijela Vlada Kosova.

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla Schwvarz navela je da su protiv sedam pojedinaca i jedne kompanije uvedene sankcije u skladu sa Rezolucijom 1373 Saveta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) zbog njihove povezanosti sa terorističkom organizacijom Hezbollah i njihove uloge u finansijskoj mreži na Arapskom poluostrvu.

Sankcije se odnose na zamrzavanje imovine, zabranu putovanja, te stavljanje sredstava na raspolaganje od strane pojedinaca i zajednica na Kosovu.

„Mere pokazuju posvećenost Kosova, kao aktivnog člana međunarodnih saveza protiv terorizma i svih oblika nasilnog ekstremizma“, rekla ministarka Gërvalla.

Ona je ocenila i da će ovakva odluka doprineti bližem partnerstvu sa Sjedinjenim Državama i drugim partnerima sa kojima djeli iste vrednosti.

Premijer Kosova Albin Kurti je naveo da je Kosovo direktno angažovano u borbi protiv terorizma, radikalizma i nasilnog ekstremizma kroz pravnu afirmaciju, strateški pristup i izvršne akcije kao i aktivno učešće u Globalnoj koaliciji.

Vlada Kosova je 23. juna 2020. godine proglasila političko i vojno krilo Hezbollaha terorističkom organizacijom.

Hezbollah je libanska šiitska grupa koja sarađuje sa Iranom na Bliskom istoku od svog osnivanja 1982. godine.

Hezbollah podržava šiitsku islamsku ideologiju Teherana i smatra iranskog vrhovnog vođu, Ayatollah Ali Khameneia, svojim političkim i duhovnim vođom.

Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje Hezbolah su proglasile za terorističku organizaciju.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Radio Slobodna Evropa

Više iz rubrike

Back to top button