RegionVijesti

Makedonska policija uhapsila je četiri osobe zbog kupovine glasova

Makedonska policija uhapsila je četiri osobe osumnjičene za kupovinu glasova na lokalnim izborima koji će se održati u nedjelju (17. oktobra).

Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je da su osobe uhapšene u subotu u skopskom naselju Dračevo, dok su ljudima dijelile novac u zamjenu za glasanje.

Policija je ovom prilikom zaplijenila 121 hiljadu denara (2 hiljade eura) i 250 eura.

Pritvorenici se terete za krivično djelo ‘podmićivanje na izborima i glasanju’. Predmet je proslijeđen Javnom tužilaštvu na dalje postupanje ”, kaže se u obavještenju MUP -a.

U međuvremenu, policija je najavila hapšenje još jedne osobe u gradu Prilepu zbog prijetnji kandidatu za gradonačelnika.

21-godišnji pritvorenik je po hitnom postupku osuđen na osam dana zatvora.

Pravo glasa u subotu su ostvarili zatvorenici, stariji sa hroničnim bolestima, osobe sa invaliditetom i oni zaraženi koronavirusom.

Na nedjeljnim izborima Sjeverna Makedonija bira načelnike 80 općina i općinskih vijeća, kao i gradonačelnika Skoplja, koje je zasebna jedinica lokalne uprave.

U utrci za političke stranke, koalicije i nezavisne kandidate nalazi se 10.653 kandidata.

Pravo glasa ima 1.824.863 građana.

Glavna trka je između dva vladajuća politička bloka, SDSM-a i DUI-a, i opozicionih stranaka VMRO-DPMNE, Saveza za Albance i Alternative.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Lajmi

Više iz rubrike

Back to top button