KosovoVijesti

Redžepi predvodila delegaciju vlade Republike Kosova u prvoj zvaničnoj posjeti Srebrenici

Po prvi put u posjeti Srebrenici visoka delegacija vlade Republike Kosovo, koju su predvodili potpredsednica vlade Nj.E. Emilija Redzepi, ministar odbrane i KBS-a Armend Mehaj i ministar uprave i lokalne uprave Eljbert Krasnići povodom obilježavanja memorijalnog dana povodom dana genocida u Srebrenici, Bosna i Hercegovina gdje je u samo par dana ubijeno na najgore moguće načine preko 8327 nenaoružanih muškaraca, mladića i djece.

Ministar Armend Mehaj je na svom Fejsbuk nalogu napisao:

Danas smo na zvanični poziv organizatora, kao državni predstavnici Republike Kosovo, zajedno sa potpredsednicom vlade Redžepi i ministrom Krasniqijem bili na obilježavanju memorijalnog dana povodom genocida u Srebrenici, gde smo zajedno sa preživelim majkama, suprugama, sinovima i kćerkama Srebrenice i njihovih slomljenih srca obilježili smo preko 8.000 njihovih mladih muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana koje su prije 26 godina masakrirale kriminalne snage Vojske Srbije…..

Čitava reakcija:

Danas smo na zvanični poziv organizatora, kao državni predstavnici Republike Kosovo, zajedno sa potpredsednicom vlade Redžepi i ministrom Krasniqijem bili na Memorijalu genocida u Srebrenici, gde smo zajedno sa preživelim majkama, suprugama, sinovima i kćerkama Srebrenice i njihovih slomljenim srcima obilježili smo preko 8.000 njihovih mladih muškaraca i dječaka bošnjačkih Muslimana koje su prije 26 godina masakrirale kriminalne snage Vojske Srbije.

Neka naše molitve budu Božji blagoslov za duše nevinih ljudi i dječaka Srebrenice!
U tlu s njihovim kostima i pepelom raste i uvijek cvjeta simbolično cvijeće s bijelim laticama!
Neka se njihov miris širi po cijelom svijetu s nadom u pobjedu pravde i istine za Srebrenicu,
S nadom u pobjedu pravde i istine za masakre Velikoj Kruši, Meje, Izbice, Prekazu, Ljikošane, Qireza, Abrija, Rezale, Dubrave, Ćuške, Rečaka, Makovca, Suvareke, Kotline, Laštike i mnogih drugih masakra i zločina na Kosovu;

Sa nadom u pobedu pravde i istine za masakre u niškom sandžaku, Gnjilanu, Karadaku, Drenici i celom Kosovu tokom jednog veka.
Prema međunarodnom humanitarnom pravu i Ženevskoj konvenciji o ratnim zločinima, ratni zločini nisu zastarjeli.

Svijet ne smije šutjeti.
Ne smijemo šutjeti.

Jer TIŠINA je drugo ubistvo Srebrenice i stotina hiljada nevinih Albanaca.

Šutnja tada ostaje pravi zločin protiv čovječnosti.
Stoga centri odlučivanja u demokratskom svijetu ne smiju biti predati.

Ljudska savjest je i dalje i mora biti jaka, jer nevolja majki žrtava nikada ne prestaje, a duše žrtava ne smiruju se bez pobjede pravde i istine.

Samo krivičnim gonjenjem svih srpskih počinilaca ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti može se sprečiti buduće krvoproliće.
Jer, kako kaže bivša prva dama Eleanor Roosevelt, “Nije dovoljno razgovarati o miru. Morate vjerovati u njega. A nije dovoljno vjerovati u njega. Morate za njega raditi.”

I moramo raditi na miru, jer to dugujemo budućim generacijama.
Dugujemo svojoj savjesti da nas nevine žrtve neprestano zovu.

Dok je ministar Elbert Krasniqi se na svom nalogu prisjetio ubijenog mladića Azmir Osmanović sa samo 16 godina, kome će se danas klanjati dženaza a bio je rođak njegovog prijatelja Azira Osmanovića.

Čitava reakcija:

Jul je mjesec kada se prisjećamo masakra nad više od 8.000 hiljada muslimana koji su mučeni, ubijani i masakrirani jer su ih bolesne projekcije srpske vojske koje su ovom genocidu za mete imali bošnjake, iako čak ni djeca bili pošteđeni kao i starije i žene.
Među 19 žrtava pokopanih ove godine je i Azmir Osmanović, koji je imao 16 godina kada je ubijen. Njegovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici i identifikovani su u maju ove godine.
Azmir je bio brat mog prijatelja Azira Osmanovića koji je nakon 26 godina čekanja, tjeskobe i nevolje pronašao posmrtne ostatke svog brata, koji je zajedno sa hiljadama drugih ubijen u masakru u Srebrenici. Stoga se danas u Srebrenici molimo za žrtve i uvijek imamo na umu da se zaboravljena istorija može ponoviti.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
kosova.info

Više iz rubrike

Back to top button