KosovoVijesti

Demokracia: Španija otvara kancelariju za vezu na Kosovu

Pojedini mediji objavili su danas vijest da će Španija, koja se smatra najrigidnijom zemljom EU prema nezavisnosti Kosova, uskoro u Prištini da otvori kancelariju za vezu.

Pozivajući se na svoje diplomatske izvore u Briselu, portal Demokracia piše da je Španija već donijela ovu odluku.

“Bivši španski ministar spoljnih poslova Josep Borrell, sada zadužen za spoljnu politiku EU, odigrao je ključnu ulogu u ovom koraku“, navodi Demokracia izjavu “dobro obavještenog diplomate”.

Španska kancelarija za vezu, po ovim saznanjima, po uzoru na rusku i kinesku, biće otvorena u Unmiku, ali i kosovske institucije će biti obavještene o njenom postojanju.

Navodi se da Borrell realizuje otvaranje španske kancelarije u zamjenu za konstruktivnost premijera Kurtija u daljem dijalogu.

Posljednjih dana u medijima se govori o francuskom planu, koji predviđa veća prava za Srbe na sjeveru, sprovođenje sporazuma potpisanih u Briselu i dodatna prava za Srpsku pravoslavnu crkvu na Kosovu, u zamjenu za liberalizaciju viza i priznanje zemalja EU, koje to još nisu učinile.

Mediji pišu da u okviru tog sporazuma neće biti priznanja Kosova od strane Srbije i članstva Kosova u UN.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online

Više iz rubrike

Back to top button