KosovoVijesti

Koha: “Metla” Gërvalle-Schwarz čisti političke ambasadore

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gërvalla-Schwarz razriješila je dužnosti 12 politički imenovanih ambasadora, a da neki od njih nisu ispunili ni puni mandat, piše Koha.

Gërvalla-Schwarz je u izjavi za medije rekla da je to samo prvi korak ka dubokoj reformi ministarstva spoljnih poslova, a kako se saznaje i niže rangirane diplomatae će uskoro dobiti otkaz.

Do sada su smjenjeni ambasadori u Njemačkoj, Albaniji, Češkoj, Holandiji, Mađarskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, Australiji, Crnoj Gori, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Kataru.

“Otpuštanje i povlačenje politički imenovanih ambasadora izvršeno je u duhu odobrenog vladinog programa, koji predviđa reformu diplomatske službe Republike Kosovo i usaglašenost sa Zakonom o Ministarstvu spoljnih poslova i Zakonom o spoljnim poslovima Službe Kosova”, naglasila je Gërvalla-Schwarz i dodala da odluka otvara potreban prostor za ispunjavanje zakonske obaveze da najmanje 50 odsto imenovanih ambasadora i šefova misija budu iz redova pripadnika Ministarstva spoljnih poslova Kosova.

Mada zakon predviđa da politički imenovani obavljaju samo jedan mandat i posle njegovog završetka ministarstvo nema obavezu prema njima, neki od otpuštenih ambasadora još nisu ispunili četvorogodišnji mandat, što je slučaj sa ambasadorom Naitom Hasanijem u Tirani i  ambasadorom u UAE Avnijem Arifijem.

Opozicija je smenu 12 ambasadora kvalifikovala kao diplomatski skandal.

“Povlačenje ambasadora bez plana, bez ocjene njihovog rada i, prije svega, na nedostojanstven način prema njihovom radu i integritetu, pokazuje da ova vlada nema pojma kako da predstavlja Kosovo u inostranstvu i države sa kojima Kosovo ima diplomatske odnosa”, rekla je poslanica PDK Ariana Shoshi-Musliu.

S druge strane, Time Kadrijaj iz AAK izjavila je da je odluka ministarke spoljnih poslova politički nezrela i da će imati negativan uticaj na spoljnu politiku.

“Zamolila sam ministarku da nas a sljedećem sastanku Komisije za dijasporu izvjesti o ‘metli’. Neprihvatljivo je da Kosovo ostane bez ambasadora u 12 zemalja. Njihov odlazak podriva njen položaj i podriva partnerstvo sa tim državama. Štetimo subjektivitet uklanjanjem ambasadora”, rekla je Kadrijaj.

Predstavnica Grupe za pravne i političke studije Lirika Agusholi rekla je da je glavni razlog degradacije Ministarstva spoljnih poslova politička imenovanja, čime je prekršena utvrđena zakonska kvota.

“Međutim, mada je to dobrodošao korak, Vlada mora da ima na umu i da nam dokaže da su nova imenovanja upravo imenovanja sa visokim profesionalnim integritetom, da treba da budu apolitična i da ne postanu politička oruđa vlade koja je na vlasti, što se i dogodilo dok je Thaçi bio predsjednik”, rekla je Agusholi.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Kosovo Online / Koha Ditore

Više iz rubrike

Back to top button