SvijetVijesti

Odobreno 28 milijardi eura za obrazovni program “Erasmus plus”

Evropski parlament odobrio je novi program podrške obrazovanju “Erasmus plus” vrijedan 28 milijardi eura koji bi od 2021. do 2027. godine trebao uključiti širi krug učesnika i na raspolaganju imati skoro dvostruko više novca nego u prethodnom budžetskom periodu.

Program “Erasmus plus” započet je 1987. godine, a od 2014. mogućnost učešća nudi se učiteljima, pripravnicima i volonterima.

U novoj fazi do 2027. program bi trebao uključiti još više građana – one sa manjim mogućnostima, one koji žive na udaljenijim područjima, ali i osobe starije dobi, tako da će više ljudi koji su u nepovoljnom položaju moći da ima koristi od jezičkog osposobljavanja, administrativne podrške, mobilnosti ili e-učenja.

U posljednjih 30 godina u programu “Erasmus plus” učestvovalo je više od devet miliona ljudi, a očekuje se da će se u novoj fazi uključiti i do 12 miliona, navodi Evropski parlament na svojoj web stranici.

Program trenutno pokriva 33 zemlje, 27 zemalja članica EU, Tursku, Sjevernu Makedoniju, Srbiju, Norvešku, Island i Lihtenštajn, a otvoren je i za partnerske zemlje širom svijeta.

U skladu sa prioritetima EU, program je usmjeren na digitalnu i zelenu tranziciju, pa će promovisati zdrav način života i cjeloživotno učenje za odrasle.

Za razliku od prethodnog programa, novi “Erasmus plus” obuhvatat će i boravak polaznika programa za obrazovanje odraslih u drugoj državi članici do najviše šest mjeseci.

Inicijativa “Evropski univerziteti” omogućit će studentima sticanje diplome kombinovanjem studija u nekoliko zemalja EU.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
klix.ba

Više iz rubrike

Back to top button