KosovoVijesti

Hodža Maliqi: Amerika podržala da se dozvoli hidžab u školama na Kosovu (VIDEO)

U džamiji “Bedri Kamberi” u Prištini, tokom ponedjeljka održana je konferencija za štampu, Labinota Maliqija, direktora Organizacije “Mirovni centar na Kosovu”, koja je imala veze sa izvještajem američkog Ministarstva za vjerska prava i slobode na Kosovu, izvještava KlanKosova, a prenosi Kosova.info.

Takođe uključuje dozvolu nošenja marama(hidžaba) u školskim ustanovama, što se administrativnim uputstvom Ministarstva obrazovanja nauke tehnologije i invoacija zabranjuje trenutno.

“Ova zabrana odluka je donesena prije više od deset godina. Sve ovo je u suprotnosti sa Ustavom Kosova”, rekao je Maliqi.

Sa ovog verskog mesta, Maliqi je pozvao ministricu obrazovanja Arbërie Nagavci da ukine zabranu koja sprečava devojke sa hidžabom da pohađaju nastavu u školama.

Podršku ovom izveštaju koje je sačinila najmoćnija država na svetu daje i Savet roditelja Kosova.

Kao Vijeće roditelja podržavamo ovo mišljenje i preporuku SAD-a“, rekao je Ymret Rashiti.

Međutim, stručnjak za obrazovanje procjenjuje da bi o takvoj temi trebalo više razgovarati u školskim institucijama, gdje ona ima inicijativu. Kritikujući državne organe zbog njihovog pristupa ovoj situaciji.

“Upravo su ovi pravni nedostaci, poput ovog godinama, doveli do zbunjujuće situacije u samoj školi”, rekao je Qehaja.

Od Ministarstva prosvete, uprkos interesovanju, Klan Kosova nije dobio odgovor.

Takođe se spominju izveštaji hodže Maliqija, kada je dvojici učenica osnovnih škola, jednoj u Kosovo Polju i drugoj u Đakovici, zabranjen ulazak u školu zbog nošenja hidžaba.

Da se ovi slučajevi ne bi ponovili, traži se od Ministarstva obrazovanja nauke tehnologije i inovacija da ukine ovu zabranu.

“Američka ambasada podržava naš zahtjev za uklanjanje ovog administrativnog uputstva, a Ured narodnog advokata Ombdusmena podržava naš stav da je to diskriminatorno. Zahtijevamo da se ovo ukloni, kao i starosno ograničenje, sobzirom da od 11. godine, namaz (vjerska molitva), marama(hidžab) postaje obavezna u odrasloj dobi. Apelujemo na Ministarstvo obrazovanja nauke tehnologije i inovacija i ministricu Nagavci da ukloni ovu zabranu što je prije moguće, da ih ne sprečava da pohađaju školu. One imaju priliku da nepravda od jedne decenije nestane, a zabrana bude do 11. godine”. Ovaj zahtjev se podnosi već neko vrijeme


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
kosova.info

Više iz rubrike

Back to top button