SvijetVijesti

Mlada majka Iman iz Gaze: Večeras sam uspavala djecu u našoj spavaćoj sobi, tako da kad umremo, umiremo zajedno

Izrael lansirao novi zračni udar nakon serije rakletiranja Hamasa,a za to vrijeme svjetski lider pozivaju na prekid vatre, ali i pružaju podršku Izraelu

Situacija na Bliskom Istoku i dalje se ne smiruje. Uprkos međunarodnim pozivima za deeskalaciju, Izrael je intenzivirao napade na Pojas Gaze. Čini se u posljednjem trenutku odustao je od kopnene intervencije, ali je na Hamasove nove raketne napade odgovorio artiljerijskim bombardovanjem, uz zračne napade na palestinskoj teritoriji. Broj ubijenih civila sve je veći.

Izraelska vojska uzvratila je danas na sinoćnje artiljerijske udare palestinskog Hamasa. Izraelsko bombardovanje palestinske teritorije, rezultovalo je da se broj poginulih od početka sukoba popne na 119, od čega je 31 dijete. No i pored toga, izraelski premijer Benjamin Netanyahu kaže da će se operacija nastaviti kako bi se Izrael osjećao sigurno.

-Nećemo tolerisati anarhiju. Podržavamo policiju u korištenju svih sredstava s punim ovlastima, uključujući zajedno s IDF-om i ISA-om. Ovdje smo dali ovlasti za vanredne situacije. Sve ove mjere su važne, legitimne i potrebne kako bi se zaustavilo ovo bezakonje u državi Izrael – kazao je Natanyahu.

S druge strane Lior Haiat, portparol Ministarstva inostranih poslova Izraela kaže da nije  pravo vrijeme za prekid vatre. 

– Ovo je još uvijek vrijeme u kojem, dok govorimo, Hamas lansira stotine projektila. Ovo je vrijeme u kojem bi Izrael trebao braniti i napadati terorističku infrastrukturu Hamasa – kaže Haiat. 

Podršku Izraelu daje i američki predsjednik Džo Bajden. Osuđuje Hamas za raketne napade

-Pitanje je kako dolazimo do tačke u kojoj dolazi do značajnog smanjenja napada, posebno raketnih napada koji se neselektivno ispaljuju u populacijske centre. Ali pretpostavljam da ću još malo razgovarati. I nismo razgovarali samo s Izraelcima, Egipćanima, Saudijcima i drugima. Dakle, to se trenutno dešava – kazao je Biden

Entoni Blinken, državni sekretar SAD-a kazao je ranije Amerika insistira da raketni napadi moraju prestati. 

-Jasno smo istakli pravo Izraela da se brani. Također hitno angažiramo naše regionalne partnere kako bismo se pobrinuli da prevlada smirenost. I, naše iskreno saučešće upućujemo voljenima poginulih – naveo je Blinken. 

Iz iste države, druga poruka. Rashida Tlaib, kongresmenka u SAD-u, porijeklom iz Palestine, podsjetila je svoje kolege da Palestinci postoje.

-Želim pročitati nešto što je majka po imenu Iman iz Gaze napisala prije dva dana. Rekla je, citiram: “Večeras sam uspavala djecu u našoj spavaćoj sobi, tako da kad umremo, umiremo zajedno. I niko ne bi živio da oplakuje gubitak drugog”. Izjava me malo više slomila zbog politike moje zemlje – kazala je Tlaib.

Jamal Nasman živio je u zgradi koja se srušila, 20 godina. Pretražuje svoje lične stvari i uspomene

-Rekao sam sebi, “pustite me da izvedem stanovnike, samo mi dajte priliku”. Rekao je “Daću vam dva ili tri sata što se tiče udara u zgradu. Prvo morate slušati. Ispalit ću raketu upozorenja “. Pitao sam “raketu iz drona”? Rekao je da. Rekao mi je: “Pogledaj gore prema dronu, vidimo te i znamo sve” – kazao je Jamal.

Palestinske porodice koje su prethodno bile smještene u izbjegličkom kampu Al-Shati, uslijed učestalih izraelskih bombardovanja, smještaj su potražili u lokalnoj školi

-Djeca su vrištala, zaglavili smo se na jednom mjestu. Tada smo i mi počeli vrištati i djeca su prestala – kazala je Farida Shaban.

Turski predsjednik Redžep Taip Erdoan poručio je danas da je Turska bijesna zbog napada koje Izrael izvodi na nevinu palestinsku djecu, žene i stare.

-Nećemo prihvatiti izraelske zločine, baš kao što nismo dozvolili ni podjelu Libije, kao što nismo zaboravili Somaliju kada su to svi uradili, baš kao što nismo prihvatili ni aneksiju Krima i baš kao što smo dizali glas protiv zvjerstava u prošlosti u Bosni – kazao je Erdoan.

Turski predsjednik je pozvao Vijeće sigurnost UN-a da preduzme korake ka hitnom osiguranju mira i sigurnosti. U UN-u kažu da su uznemireni eskalacijom nasilja.

-U kontaktu smo sa svim relevantnim akterima na terenu kako bismo mogli dobiti dvije stvari: ponovni pristup i izlaz iz pojasa Gaze – to je preko prelaza Erez na sjeveru koji je zatvoren od 10. maja – i za robu u koju trebamo donijeti, posebno gorivo. Dakle, ovo su pregovori koji su u toku – kazala je Jeans Laerke, portparol Ureda UN-a za humanitarna prava.

Tek, sjednica Vijeća sigurnosti UN-a o sukobima na Bliskom Istoku najavljena je za nedjelju, nakon što su SAD stavile veto i odbile da se održi danas. Sjednicu su zatražili Tunis, Norveška i Kina. Očekuje se prisustvo UN-ovog izaslanika za Bliski Istok, Norvežanina Tor Wenneslanda, kao i predstavnika Izraela i Palestinaca.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button