SvijetVijesti

Gaza obilježava Ramazanski Bajram usred bombardiranja

Izraelske snage bombardirale su policijsko sjedište i zgrade sigurnosnih agencija u Gazi; Vlasti kažu da je od početka eskalacije ubijeno 69 Palestinaca, među kojima je 17 djece.

Palestinci u Pojasu Gazu probudili su se u četvrtak povodom obilježavanja Ramazanskog bajrama – jednog od najsvetijih dana u islamskom kalendaru – usred nemilosrdnog zračnog bombardiranja Izraela.

Snažno bombardiranje Pojasa Gaze nastavljeno je rano u četvrtak, dok su izraelske snage pokrenule seriju zračnih napada na razna mjesta.

“Većina Gaze je budna”, kaže reporter Al Jazeere Safwat al-Kahlout, napominjući da je bombardiranje nastavljeno tokom noći i rano u četvrtak.

“S vremena na vrijeme čuju se glasne eksplozije, a zgrade se tresu.”

Hamas je potvrdio da je njegov zapovjednik grada Gaze, Bassem Issa, ubijen u izraelskom zračnom napadu, zajedno s ostalim članovima grupe.

Ured za nacionalnu sigurnost Hamasa ponovo je pogođen u izraelskim napadima rano u četvrtak.

Poginulo 69 osoba

Lokalni izvori kažu da su izraelski borbeni avioni bombardirali mjesta koja pripadaju palestinskim oružanim grupama, pored zgrada sigurnosnih agencija i policije.

U četvrti Tel al-Hawa grada Gaze trudnica Reema Telbani i njeno dijete ubijeni su u izraelskom napadu na njihov dom. Stariji par u susjedstvu Gaze Sheikh Zayed također je stradao u izraelskim napadima.

Ministarstvo zdravstva Gaze saopćilo je da je ukupan broj poginulih od početka posljednje ofanzive 69, uključujući 17 djece i osam žena. Više od 390 osoba je ranjeno.

Hamas, grupa koja vlada Pojasom Gaze, također je lansirala raketu prema Izraelu, nakon što su izraelske rakete uništile treći toranj na opkoljenoj obalnoj teritoriji.

Ubijeno je najmanje sedam Izraelaca, među kojima je jedno dijete. Izraelska vojska kaže da je iz Gaze ispaljeno oko 1.500 raketa prema različitim lokacijama u Izraelu zbog čega su dodali pojačanje blizu istočne granice enklave.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Izvor
Al Jazeera

Više iz rubrike

Back to top button