BošnjaciVijesti

Bošnjaci Kosova organizovani u 40 džemata

Bošnjaci na Kosovu u najvećem broju žive u Prizrenu i njegovoj okolici, odnosno Župi, Gori i Podgori. Također, jedan dio Bošnjaka živi u Peći, Vitomirici, Istogu, Mitrovici…

U vjerskom pogledu, Bošnjaci na Kosovu su organizovani kroz džemate i imaju oko 40 svojih džemata. U njima se vaz drži na bosanskom jeziku, baš kao i mektebska nastava. 

Vjernici ovaj ramazan na Kosovu provode u džamijama uz poštivanje propisanih mjera, što je velika razlika u odnosu na prošlogodišnji ramazan i bajram, kad su džamije bile potpuno zatvorene. Promjena vlasti na Kosovu se pozitivno odrazila na cijelo društvo, Islamska zajednica Kosova djeluje u mnogo povoljnijim okolnostima tokom ovogodišnjeg ramazana.

Prizren – Balkan u malom

Prizren je najmultietničkiji grad na Kosovu, čiji stanovnici uglavnom pored albanskog, govore i bosanski i turski jezik.

Elmir Karadži je imam gradske džamije „Uhud“ u Prizrenu i predvodi jedan od aktivnijih džemata u gradu. Završio je Fakultet islamskih nauka (FIN) u Sarajevu. Trenutno je doktorant na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Sarajevu. Urednik je redakcije Takvima na bosanskom jeziku koji izdaje Islamska zajednica Kosova, u čijoj realizaciju učestvuju brojni imami i bošnjački intelektualci.

Elmir ef. Karadži

– Takvim na bosanskom jeziku na Kosovu pokrenut je 1995. godine kao dio revije Selam. To je jedina publikacija na bosanskom jeziku koja s manjim prekidima u kontinuitetu izlazi od 95′ do danas. Do sada je izdat 21 broj, što ovu publikaciju uvrštava u publikacije s najdužom tradicijom u bošnjačkoj zajednici na Kosovu. Svi brojevi Takvima su izdavani u saradnji sa Islamskom zajednicom Kosova. Posebno smo zahvalni glavnom i odgovornom uredniku Ahmetu Sadriu na podršci, ali i dr. Mustafi Prljači koji nam je dao stručnu i tehničku podršku u pripremi Takvima – izjavio je za Preporod.info mr. Elmir Karadži, imam džamije Uhud u Prizrenu.

Zbog političkih okolnosti vrlo je teško putovati između Bosne i Hercegovine i Kosova, pa je teško i održavanje rodbinskih i poslovnih veza.

– Očekujemo da će nova vlast Kosova predvođena premijerom Albinom Kurtijem postići dogovor sa bosanskom stranom o međusobnom ukidanju viza i priznavanju putnih isprava, jer je jasan njegov stav da Kosovo neće imati isti odnos prema BiH kao prema Srbiji. Naravno, bilo kakva jednostrana inicijativa, u ovom pogledu, neće uroditi plodom. S druge strane, potrebno je da političari s obje strane urade mnogo više na povezivanju prekinutih veza između dva naroda – smatra mr. Karadži.

Bošnjačka zajednica na Kosovu ima ogromne izazove na polju obrazovanja, u realizaciji nastave na bosanskom jeziku zbog nedostatka udžbenika.

– Islamska zajednica, državne institucije, obrazovne institucije, nevladin sektor, udruženja i mediji iz Bosne i Hercegovine za Bošnjake Kosova mogu uraditi mnogo u domenu svog djelovanja, odnosno podrške našoj zajednici da opstane i očuva svoj identitet, jezik, vjeru i tradiciju. Sa Upravom za vanjske poslove i dijasporu pri Rijasetu Islamske zajednice smo ostvarili neke kontakte. To se treba dalje razvijati. Smatram da bi jedan mali korak Rijaseta mogao biti dostavljanje PDF izdanja IIN Preporod svim bošnjačkim imamima na Kosovu i elementarih udžbenika za mektebsku nastavu, čime bi se na simboličan način održala duhovna veza sa Sarajevom, odnosno maticom – poručuje mr. Karadži.

Oglašavanje iftara i sehura udaranjem u goč – tupan

– Zbog iskušenja koje je zahvatilo čitav svijet, i s obzirom da smo prošle godine u ramazanu bili uskraćeni blagodati džemata, vjernici su sa nestrpljenjem iščekivali ovogodišnji ramazan, moleći dragog Allaha, dž.š., da nam omogući da namaze obavljamo u džematu. Nakon godine u kojoj smo namaze obavljali u svojim kućama, ramazanska atmosfera ove godine je mnogo povoljnija i bolja, gdje se osjeti pravi duh ramazana, a džamije su pune mladih ljudi – kaže za Preporod.info Fatmir ef. Sezairi, imam najvećeg bošnjačkog džemata u Župi, Gornje Ljubinje.

Prva sedmica ovog ramazana na Kosovu je prošla u djelomičnim restrikcijama koje su vrlo brzo na zadovoljstvo vjernika ukinute.

– U ramazanu smo ušli sa novim mjerama, policijski čas je uveden uoči ramazana, od 22.00 do 5.00, tako da smo morali požuriti sa teravijama, a restorani su bili zatvoreni, tako da smo iftare provodili isključivo u krugu svojih porodica. Na svu sreću te mjere su bile na snazi samo nedjelju dana, pa smo se nakon toga, hvala Allahu, vratili u normalu. Iako u manjem broju, organizuju se zajednički iftari, kako po kućama tako i po restoranima, uglavnom porodično – pojašnjava ef. Sezairi.

Fatmir ef. Sezairi

Bošnjaci Kosova, odnosno Prizrena i njegove okoline imaju brojne ramazanske običaje, ali jedan od njih se posebno ističe.

– Ono što je specifično za naš džemat, kao i za druge bošnjačke džemate u okolini Prizrena, je to što se vrijeme iftara, nakon ezana, oglašava udaranjem u “goč” (tupan). Naime, svakoga ramazana odredi se osoba koja će na taj način oglašavati vrijeme iftara, a za sehur na isti način bûdi postače, s tim što u ovom slučaju ide od kuće do kuće. Za ostale namaze ovim instrumentom oglašava pola sata prije ezana – dodaje ef. Sezairi.

Bošnjaci Kosova tokom ramazana osjećaju posebnu vezu sa Bosnom i Hercegovinom kroz posjete profesora i imama koji tradicionalno borave u bošnjačkim džematima u domovinskim zemljama i dijaspori.

– Svake godine smo sa nestrpljenjem očekivali musafire iz Bosne, koji su bili izaslanici reis-ul-uleme. Obilazili su nas mnogi profesori fakulteta i medresa, mnogi imami iz čitave Bosne. Međutim, nakon uvođenja viznog režima između Bosne i Kosova ova saradnja je prekinuta. Apelujem Rijasetu Islamske zajednice u BiH, posebno uvaženom reis-ul-ulemi da iznađu rješenje pa da nakon ove pandemije ponovo možemo ugostiti musafire iz BiH – poručuje ef. Sezairi.

Brojne aktivnosti Asocijacije imama Gore

– Džamije su otvorene i posjećenost je mnogo veća nego prošlih godina što je veoma motivirajuće za nas imame. To nas ohrabruje i posebno raduje. Kod nas u Donjoj Radeši običaj je da organizujemo zajedničke iftare koje daruju naše džematlije. To posebno raduje djecu, jer to zajedničko pripremanje iftara daje posebnu draž ramazanskoj atmosferi. Od prošle godine počeli smo da sakupljamo pakete sa osnovnim namirnicama. Ove godine naš džemat je sakupio 82 paketa za socijalno ugrožene porodice. Na taj način stimuliše se solidarnost među muslimanima, a ova praksa je prisutna skoro u svim selima u Gori – izjavio je za Preporod.info Ajhan ef. Bećiri, imam džamije u Donjoj Radeši.

Ajhan ef. Bećiri

Imami, odnosno džemati pripremaju bajramske paketiće za djecu.

– Ono što je već postalo tradicija jeste i da djeci za Bajram u svim džematima u Gori imami pripremaju bajramske paketiće. Za njih je to posebna radost i veselje. Djeca se okupe u džamiji na podne-namazu na svečanosti koja je njihova velika  radost – dodaje ef. Bećiri.

Imami Gore su organizovani kroz Asocijaciju imama Gore, a ovog ramazana na Facebooku i YouTube kanalu svako večer drže predavanja koja su veoma gledana.

– Ovog ramazana uveli smo još jednu novinu, a to je da se imami međusobno mjenjaju i tako posjećujemo različite džemate na teravijama. To je veoma pozitivan čin, a džematlije su ovo dočekali sa velikim oduševljenjem zbog toga što su u mogućnosti upoznati što više imama. Sa druge strane imami se upoznaju sa više džematlija i na taj način širi se prijateljstvo – zaključuje Bećiri.

Na kraju razgovora imam Bećiri sa ponosom ističe da je Asocijacija imama Gore obezbjedila sedam aparata za kisik i na taj način su pomogli onima koji su oboljeli od COVID-19 da lakše i brže ozdrave.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Autor
Sanadin Voloder
Izvor
Preporod.info

Više iz rubrike

Back to top button