KosovoVijesti

Predizborna obećanja VV: Umjesto povećanja, penzije smanjene

Jedno od obećanja Samoopredjeljenja (VV) tokom predizborne kampanje je i ono o povećanju penzija, koje ne samo da nije ispunjeno nego su primanja penzionera smanjena, mjesec dana nakon uspostavljanja vlade Albina Kurtija, prenosi Ekonomija onlajn.

Pred održavanje vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, jedan penzioner je tražio povećanje penzije da bi mogao da kupi unuku čokoladu, a Albin Kurti je u predizbornoj kampanju ovaj zahtjev podržao.

Vlada Kosova na čelu sa premijerom Avdullahom Hotijem je tokom tri mjeseca penzionerima dodjelila dodatnih 30 eura, a nova Vlada Albina Kurtija je donela odluku da iznos penzijskih dodataka bude između 10 i 25 eura.

Penzioneri kažu da je ova odluka nezakonita, dok opozicija ovo smanjenje vidi kao skandalozno.

Predsjednik Udruženja penzionera Shaban Kajtazi smatra ovakvu odluku Vlade neprihvatljivom.

„Odluku Vlade smatramo neprihvatljivom, neljudskom i nezakonitom. Sramota je da se oni koji su uz pomoć naših glasova došli u Vladu prema najstarijima tako ponašaju“, rekao je Kajtazi.

Kajtazi je rekao da su sva Kurtijeva obećanja spala na pomoć od 10 eura i podsjetio na njegova predizborna obećanja o donošenju zakona o zdravstvenom osiguranju.

Predsjednik Demokratske partije Kosova Enver Hoxhaj kaže da je odluka Vlade o smanjenju novčanog dodatka penzionerima skandalozna.

“Odluka je skandalozna i neprihvatljiva. Vlada je građane ostavila bez vakcina i sada smanjuje tu malu podršku neophodnu za lijekove”, napisao je Hoxhaj.

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj  smatra da je ovakva odluka vlade nehumana.

“Ne mogu da vjerujem da će u ovako teškom vremenu od penzija biti oduzeto dodatnih 20 eura. Nehumano”, napisao je Haradinaj.

Kosovo Online / Ekonomia Online


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button